Nyheter

Sverigedemokraterna befäster sin position i den politiska opinionen och är nu Sveriges näst största parti, enligt en färsk opinionsundersökning utförd av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet.

I den senaste mätningen för november står partiet starkt med en andel på 21,6 procent, vilket motsvarar en ökning med två procentenheter jämfört med föregående mätning.

Partisekreteraren för Sverigedemokraterna, Mattias Bäckström Johansson, förklarar denna ökning genom partiets tydliga ställningstaganden inom invandrings- och kriminalpolitiken.

– Vi har konsekvent fört en klar och väldefinierad politik inom dessa områden under en längre tid. Det är därför inte förvånande att stödet för oss ökar, särskilt eftersom det finns ett betydande stöd bland väljarna för vår politik, säger han till Aftonbladet.

Moderaterna tappar nästan en procentenhet och landar på 18,9 procent, medan Kristdemokraterna också noterar en liknande minskning och hamnar på 3,2 procent.

För övrigt visar mätningen inte på särskilt stora förändringar jämfört med tidigare undersökningar.

Mätningen utfördes mellan den 22 oktober och den 5 november och inkluderade svar från 2 506 personer. Deltagarna tillfrågades: ”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?”