Nyheter

De senaste mätningarna har varit mer än positiva  för Sverigedemokraterna. I fyra mätningar i rad så har partiet gått om Moderaterna och är nu näst största parti. I DN Ipsos mätning får partiet 20,7 procent av väljarstödet, i SVT Novus 22,8 procent. Även i Sifos mätning är SD större än M.

Sverigedemokraternas uppsving förändrar hela det politiska landskapet och till Aftonbladet säger partiledaren Jimmie Åkesson (SD) att om han inte får sitta med i regeringen kommer det att bli dyrt

– Det verkar vara en trend att vi växer och förändrar ju tyngdpunkten i en eventuell regerings politik. Blir vi störst hamnar tyngdpunkten på våra frågor, invandring och trygghet, säger Jimmie Åkesson (SD) till Aftonbladet 

Åkesson menar att om resultatet håller i sig till valdagen kommer det att få betydelse

 – Vi kommer framföra att vi har för avsikt att sitta i en regering. Om man då inte vill det kommer det att bli väldigt dyrt. Samtidigt funderar jag inte så mycket på det utan mer på vad en regering ska göra för att jag ska bli nöjd.

M har under flera mättningar tappat stöd  och får mellan 16,6 och 17,8 procent i mätningarna.

Under lördagen rapporterar Ekot Kantar Sifos sammanställning av mätningar som bekräftar SD:s ledning med 20,5 procent av väljarstödet, jämfört med M: 17,7.

Källa: Kantar Sifo