Nyheter

Ulf Kristersson blir Sveriges 35:e statsminister efter Socialdemokraternas Magdalena Andersson. Ny blågul regering med Moderaterna, KD och Liberalerna kommer att tillträda de närmaste dagar. De tre regeringspartierna kommer att ha ett nära samarbete med Sverigedemokraterna.

Med 176 röster mot 173 så röstades moderaternas Ulf Kristersson igenom som statsminister i dag.

Ulf Kristersson höll en presskonferens efter statsministeromröstningen där han säger att han står ödmjuk inför uppgiften – det känns stort, jag är tacksam. Nu är en förändring möjlig, sa Kristersson till den samlade pressen.

– Som jag misstänker att ni kan förstå så känns det stort. Jag är tacksam, jag är glad över förtroendet som jag har fått av riksdagen. Jag är också påtagligt ödmjuk inför uppgifterna som ligger framför oss.

Kritiken mot den nya regeringen har inte låtit vänta på sig. Miljöpartiets Per Bolund menar att den nya regeringen kommer att sitta i knät på Sverigedemokraterna och att den blågula regeringens politik innebär att Sverige nu bygger murar.

– Det vi ser nu är en svag regering som fullt ut sitter i knät på Sverigedemokraterna, sade Per Bolund.

Center-ledaren Annie Lööf menade att det blir ett tungt ok att bära för de liberala partier som nu ska bära fram Sverigedemokraternas politik som berättade före statsministeromröstningen att Centerpartiet kommer att rösta nej.

– Dagens omröstning handlar ytterst om vilken maktposition man ger Sverigedemokraterna. Detta är allt annat än liberal politik, sade Annie Lööf.

SD-ledaren Jimmie Åkesson menade att dagens statsministeromröstning är det valresultat som väljarna ville ha efter valet.

– Äntligen har väljarna röstat för en ny riktning och en ny start för Sverige, sade Åkesson och motiverade därefter varför SD ställer sig bakom Ulf Kristersson som statsminister trots att partiet inte sitter med i regeringen.

– Det är vad regeringen gör som är det viktiga, inte hur den ser ut, sade Jimmie Åkesson.

Hör Ulf Kristersson kommentera de utmaningar som den nya regeringen kommer att ha.