Nyheter

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen steg temperaturen när frågan om migrationen kom upp till diskussion. Socialdemokraterna krävde en ursäkt från statsministern för regeringen Reinfeldts migrationspolitik och hävdade att Socialdemokraterna själva fört en stram migrationspolitik medan de borgerliga regeringarna agerat tvärtom.

Sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson, riktade skarp kritik mot tidigare statsminister Magdalena Andersson och menade att hon inte tar ansvar för regeringens agerande. Åkesson hävdade att Andersson skyller på andra, inklusive honom själv, för de utmaningar Sverige står inför på grund av invandringspolitiken. Åkesson kallade det hela ”totalt skamlöst” och krävde att Magdalena Andersson och Socialdemokraterna skulle be om ursäkt för sin politik.

Magdalena Andersson svarade med att påpeka att Socialdemokraterna genomförde den största omläggningen av svensk migrationspolitik någonsin. Hon utmanade Jimmie Åkesson att istället rikta kritik mot sina allierade i Tidöpartierna och ifrågasatte om det verkligen var till Sverigedemokraternas fördel att diskutera partiernas agerande de senaste 30 åren.

Också statsministern, Ulf Kristersson, anslöt sig till kritiken mot Socialdemokraternas historiebeskrivning om migrationen. Han påminde om uttalandet från Morgan Johansson 2015 när denne sa att de som ville ha tillfälliga uppehållstillstånd inte längre var människor. Kristersson ansåg att detta visade på hyckleriet inom socialdemokratin.

Magdalena Andersson reagerade starkt på Kristerssons anklagelse om hyckleri och kontrade med att påstå att det var just den borgerliga regeringens migrationspolitik som lade grunden för flyktingkrisen 2015. Hon kallade Kristerssons kritik för ett skämt och menade att det var hyckleri att anklaga henne för resultatet av den politik som hans regering hade implementerat.