Nyheter

Socialdemokratiska ledaren Magdalena Anderssons kritik mot högerdebattören Henrik Jönsson i en intervju med DN har väckt reaktioner. Enligt Anderssons pressekreterare var det artikelförfattaren som tog upp Jönsson, men detta avvisas av DN. Andersson anklagar Jönsson för att sprida hatpropaganda mot Socialdemokraterna och ifrågasätter hans finansiering.

Efter intervjun hävdade Anderssons pressekreterare att det var DN som tog upp Jönsson, vilket dementeras av DN själva. Redaktionschefen Anna Åberg säger att det var Andersson som nämnde Jönsson, och DN:s reporter ställde följdfrågor om hans finansiering.

Andersson har fått hård kritik från bland annat borgerliga tidningar och från Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar. Jönsson själv anser att Anderssons agerande är ”demokratiskt ganska obehagligt”.

Kritiken mot Andersson går ut på att hon indirekt blandar samman Jönssons opinionsbildning med ryska påverkanskampanjer. Detta skadar det politiska samtalet enligt kritikerna.

I en intervju med Sveriges Radios P1 Morgon försvarar Andersson sitt agerande och påpekar att det är viktigt att ha koll på grunden när man vidarebefordrar information. Hon betonar att Jönsson är en högprofilerad debattör, även med deltagande från statsministern i hans program.