Nyheter

Sverigedemokraterna kräver att den Göran Persson, en gång socialdemokratis statsminister byts ut som ordförande för det statliga bolaget LKAB.

Det är Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet som skriver på twitter att partiet saknar förtroende för Göran Persson.

”Göran Persson har inte SD:s förtroende att fortsätta som ordförande för LKAB”, skriver Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet, på Twitter.

Han fortsätter:

”Givet hur man undvikit formell samordning med regeringen kring Hybritprojektet tycks han se bolaget som en del av socialdemokratin snare än ett statligt bolag.”
Partiet anser att bolaget under Göran Persson agerar som en del av socialdemokratin.

Enligt uppgifter till Dagens Industri kommer Persson att få fortsätta som ordförande för LKAB efter årsstämman i april.

SD har tidigare gjort klart att man anser sig ha rätt att vara med och avgöra ödet för generaldirektörer, åtminstone för myndigheter som faller under Tidösamarbetet såsom Polismyndigheten och Migrationsverket.  Detta har dock tagits emot med stor skepticism från regeringen som inte verkar ge SD någon möjlighet att påverka.

Att Göran Persson får förlängt förtroende är Tobias Andersson(SD) kritiskt till och han säger till Expressen att det är anmärkningsvärt att Persson har moderaternas förtroende.

– Vi skulle vara kritiska till det. Göran Persson har inte vårt förtroende och det vore anmärkningsvärt ifall han har Moderaternas förtroende.

SD:s kritik mot Persson bottnar sig på hur styrelsen har hanterat  det massiva och dyra ”Hybrit-projektet”, det gröna miljöprojekt som siktar på att utveckla fossilfritt stål. Tobias Andersson misstänker att processen har hanterats informellt mellan ”vänner och partikollegor”.

– Min uppfattning är att i stället för att samordna formellt med regeringen så har det förts en informell kontakt mellan han och hans partikollegor, säger Andersson till Expressen.