Nyheter

Efter ett förslag från SD så kommer nu regeringen att driva igenom så att partier inte längre kan bedriva lotteriverksamhet. Syftet är att stoppa det lotteri som pumpar in hundratals miljoner direkt till Socialdemokraterna.

– Vi måste dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin eftersom de har riggat hela systemet, säger Tobias Andersson (SD).

Nu kommer Tidöpartierna att tillsätta en utredning som ska genomföra en översyn av de partipolitiska lotterierna, skriver Expressen under fredagen.
Sverigedemokraterna har länge velat sätta stopp för Socialdemokraternas spelverksamhet. Lotteriförsäljningen ger Socialdemokraterna hundratals miljoner i intäkter. Det är via försäljning av A-lotterierna, Kombilotteriet, Femman och Glädjelotten som partiet fyller på sin kassa. Vilket har kritiserats under många år.

2017 så avslöjades socialdemokraternas brutala och oetiska försäljningsmetoder av DN. Socialdemokraterna sålde då lotter på kredit till skuldsatta människor. Lotterna sålde Socialdemokraterna genom prenumerationer och kunderna betalade på faktura i efterhand. Det räknas som spel på kredit, vilket är förbjudet enligt svensk lag. Sedan 2014 har 8.000 personer drivits till Kronofogden för att de inte betalat sina lotter.

2004 lade den Socialdemokratiska regeringen fram ett förslag på en ny lag som gjorde det möjligt för Socialdemokraterna som driver prenumerationslotterier att få undantag från förbudet.

Enligt Dagens Industri stod Socialdemokraternas lotteriverksamhet för närmare hälften av partiets intäkter 2021.

– Socialdemokraterna bedriver detta i sådan utsträckning att de hade inkomster på 150 miljoner för 2021. Det är tre gånger mer än vad Sverigedemokraterna hade i valkampanjkassa 2022, säger Tobias Andersson (SD), som är ordförande i riksdagens näringsutskott.

Document har sökt Socialdemokraterna.