Nyheter

Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Anderson och partiets ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg gav sin kritik på de två förslag som den blågula regeringen presenterat.

Tidigare under dagen hade den blågula regeringen presenterat flera förslag. Bland annat så höll man en presskonferens där man presenterade elstöd till södra Sverige.

Den blågula regeringen vill införa ett  högkostnadsskydd för höga elpriser det ska införas i södra Sverige.  Detta meddelade regeringen och Svenska kraftnät på en pressträff. Stödet omfattar 55 miljarder kronor och ungefär fem miljoner elkunder kommer att vara berättigade någon form av ersättning.

Dels det högkostnadsskydd som regeringen tillsammans med Svenska kraftnät presenterade och förslaget om att sänka skatten på bensin och diesel.

– Det har kommit två löftesbrott, säger Magdalena Andersson och nämner de förslag som regeringen och SD pratade om inför valet. Åkessons löften blev inget annat än en tummetott.

Har man lovat något så ska man hålla det, sa Magdalena Andersson under presskonferensen.

Hon pratade om förslaget om att sänka priset på bensin och diesel med en krona per liter vid pump.

– Det är möjligt att Ulf Kristersson tycker att frågan om bensin och diesel inte är särskilt viktig, säger hon.

Oppositionen kritiserade också att regeringen lovat att högkostnadsskyddet skulle vara på plats 1 november. Damberg menar vidare att den blågula regeringen brutit sitt löfte genom att lova 1 kronas sänkning vid pump. Damberg menar att sänkningen inte kommer att bli mer än 40 öre. Inte alls i närheten de 10 kronor som Sverigedemokraterna lovade under valrörelsen, sa Damberg.

– Nu blev det en mellanrapport om ett system som kommer ut ungefär så här, men man vet inte när eller hur. Det håller inte riktigt, säger Damberg.

Det är Johan Person-doktrinen som gäller sa Magdalena Andersson.
– Man säger en sak före valet och en sak efteråt.

Magdalena Andersson avslutade presskonferensen genom att säga att Sverige förtjänar politiker som lever upp till sina löften.