Nyheter

Under dagen höll Magdalena Andersson (S) och Mikael Damberg (S) pressträff för att presentera Socialdemokraternas valmanifest. Kort och gott så lovar socialdemokraterna att ännu en gång knäcka gänget. Något som de lovat under många år.

Brott och otrygghet är den stora valfrågan inför valet 2022 i Sverige. Därför väljer nu Socialdemokraterna att sätta ner foten mot gängkriminaliteten.  Det är inte första gången som socialdemokraterna säger att de ska knäcka gängen. 2017 så sa justitieminister Morgan Johansson (S) att man var på väg att knäcka den organiserade brottsligheten.  Den förra statsministern Stefan Löfven (S)  lovade 2017 att knäcka gängen och han sa det sedan vid varje regeringsöppnande.

Socialdemokraterna har valt ut fyra saker som de ska prioritera: att knäcka kriminaliteten och bryta segregationen, att ta tillbaka kontrollen över välfärden och att skapa jobb genom att leda klimatomställningen.

Under presskonferensen så gick partiledaren Magdalena Anderssin igenom vad socialdemokraterna vill göra för att knäcka gängen.

Det handlar bland annat om skärpta straff för flera brott och åtgärder för att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng.

– I dag ger vi besked om tunga straffskärpningar och kraftfulla utvidgningar av polisens befogenheter och samtidigt en omfattande insats mot nyrekryteringen och segregationen, säger Magdalena Andersson (S).

– Det handlar bland annat om hårdare straff vid allvarlig och upprepad brottslighet, vi vill ha vistelseförbud för gängkriminella för att kunna bevara ordning på utsatta platser, sa Andersson.

Partiet vill också att det blir olagligt att rekrytera unga till kriminalitet, att myndigheter ska få ökade möjligheter till hemlig avlyssning och andra tvångsmedel.

Det är lite oklart kring hur socialdemokraterna ska lyckas knäcka gängen denna gången då de misslyckats med att knäcka gängen under de åtta år som de haft regeringsmakten. Mycket av den politik som Socialdemokraterna nu vill driva är åtgärder som Sverigedemokraterna länge pratat om. Ett parti som Socialdemokraterna kritiserat under många då de hävdat att hårdare straff och åtgärder mot gängen är populistiska lösningar.