Nyheter

Det ser ut som om ett historiskt maktskifte är på gång i Botkyrka. Trots att Socialdemokraterna vann valet så ser det ut som om de nu förlorar makten. Detta efter 30 år vid makten i Botkyrka. Moderaterna har lyckats locka med sig avhoppade medlemmar från Socialdemokraterna, Tullingepartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna i en oväntad koalition.

”Grundkaoset i Botkyrka kan härledas till ABF-skandalen som har ägt rum”, säger Stina Lundgren (M).

Efter mer än ett års kaos och maktstrider inom Socialdemokraterna i Botkyrka kommun valde sex ledamöter och tre ersättare i kommunfullmäktige att lämna partiet. De bildade en oberoende grupp av Socialdemokrater och tog sin distans från partiet. Detta gav Moderaterna i kommunen en möjlighet att överta ledningen i kommunen, och hela dramatikens början var ”rosornas krig” som utspelade sig i kommunen under 2022.

”Grundkaoset i Botkyrka kan härledas till ABF-skandalen som har ägt rum. Vi hade en kommunstyrelseordförande från Socialdemokraterna som ville granska varenda detalj. Tydligen delade inte hennes partikamrater här i Botkyrka hennes vision”, säger Stina Lundgren (M), som är gruppledare och sannolikt kommer att bli den nya ordföranden i kommunfullmäktige i Botkyrka kommun.

Den nya koalitionen, bestående av Moderaterna, Tullingepartiet, Oberoende Socialdemokrater, Centerpartiet och Kristdemokraterna, har som mål att arbeta för det bästa för Botkyrka kommun. Därför har de valt att kalla sig ”Botkyrkas bästa”, med avsikten att återställa stabilitet och komma till rätta med det politiska kaos som har rått i kommunen på senare tid.

”Vi vill ta ansvar, och vi gör det genom att säkerställa att ekonomin är i ordning. Vi vill se till att skattepengarna används på rätt sätt och inte går till kriminella verksamheter. Vi strävar efter att skapa trygghet för invånarna i Botkyrka. Framför allt handlar det om ordning och reda; det är det mest betydelsefulla”, säger Lundgren.

Lundgren anser att det är av yttersta vikt för Botkyrka att ta itu med problemet med gängkriminalitet. Eskalationen måste stoppas, och det finns en plan.

”Vi behöver skapa trygghet för invånarna i Botkyrka. För att förhindra att fler unga dras in i de kriminella gängens verksamhet, måste vi arbeta förebyggande redan från förskolan.”

Enligt källor till Document så råder det nu fullständig panik inom moderpartiet Socialdemokraterna. Magdalena Andersson sägs vara rejält irriterad över att partiet förlorat makten i kommunen. Partiet vägrar att svara på frågor om ABF och Botkyrka. Detta samtidigt som partiet vägrar att svara på de antisemitiska uttalande Magdalena Andersson gjort på X.