Nyheter

Socialdemokraten Ebba Östlin tvingades bort från sin post som lokal gruppledare i Botkyrka i helgen. Detta efter en lång konflikt med ABF. Anledningen till att hon nu petas tros vara för att hon stängt kommunens ABF-drivna fritidsgårdar på grund av deras kopplingar till grov kriminalitet. Enligt uppgifter fanns personer med nära kopplingar till gängkriminalitet på plats under omröstningen.

December 2021 beslutade Botkyrka kommun om en översyn av tre fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar i kommunen som drevs av Arbetarnas bildningsförbund (ABF).  ABF som är starkt knutet till Socialdemokraterna ifrågasatte granskningen och vägrade att lämna över handlingar som kommunen krävde. Det hade under en tid kommit in larm om dålig arbetsmiljö och bristande säkert på fritidsgårdarna. Bland annat så hade det rapporterats om unga män i skottsäkra västar på ABFs lokaler. Sverigedemokraternas mediekanal Riks rapporterade om konflikten mellan ABF och Socialdemokraterna redan mars 2022.

I lördags under ett extrainsatt medlemsmöte för Socialdemokraterna i Botkyrka i Folkets Hus så röstades hon bort från sin post som lokal gruppledare. Resultatet blev 88 personer för och 91 personer emot. En grupp på cirka 50 nya medlemmar i Socialdemokraterna deltog på mötet där Östlin röstades bort. Enligt flera källor fanns det bland dem personer med starka kopplingar till gängkriminalitet, skriver Aftonbladets Oisín Cantwell .

Sparkade KS-ordföranden Ebba Östlin
Bild: Facebook

Nu förväntas hon väntas även lämna sin plats som kommunstyrelsens ordförande. I ett Facebook-inlägg i helgen skriver Ebba Östlin om bakgrunden till att hon avsattes. Omröstningen, enligt Östlin, bottnade i den infekterade konflikt som fortfarande pågår mellan Botkyrka kommun och ABF.

– Stängning kom efter att det uppdagats att det förekommit våld, narkotika, vapen, skyddsvästar och hot i verksamheterna. Jag står för alla beslut jag fattat. Och jag kommer alltid hålla en stenhård linje mot den organiserade brottsligheten, det har jag lovat Botkyrka, skriver Ebba Östlin i Facebook-inlägget.

För drygt ett år sedan beslutade kommunen att stänga studieförbundets tre fritidsgårdar samt fyra fritidsklubbar med omedelbar verkan.

ABF överklagar kommunens beslut till JO och om förvaltningsrätten. I november förra året slår domstolen fast att kommunen hade rätt att stänga de S-knutna fritidsgårdarna.