Nyheter

Efter en turbulent tid i för socialdemokraterna efter att sossetoppen Ebba Östlin röstades bort med hjälp av personer som man misstänker är gängkriminella så har nu socialdemokraterna utredd och deras egen undersökning visar på att inte funnit några belägg eller indikationer på att Socialdemokraterna i Botkyrka tagits över av gängkriminella. Mötet där Östlin röstades bort har enligt partiet gått helt rätt till.

”Partidistriktet har inte funnit några belägg eller indikationer på att Socialdemokraterna i Botkyrka tagits över av gängkriminella”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Socialdemokraternas har inte heller hittat någon grund för att ifrågasätta mötet den 28 januari.
”Mötet den 28 januari 2023 genomfördes i enlighet med demokratiska mötesprinciper”, skriver partiet.

I slutet av januari talades det om en kupp inom socialdemokraterna i Botkyrka då sittande ordförande Ebba Östlin röstades bort. Enligt flera uppgifter till medierna så ska gängkriminella med kopplingar till Vårbynäterket deltagit på mötet. Anledningen till att Östlin kuppades bort ska ha att göra med att hon satt ner foten mot gängbrottsligheten i Botkyrka och ville undersöka de fritidsgårdar som drevs av ABF.

Det har en tid cirkulerat rykten att gängkriminella använder fritidsgårdarna för sin kriminella verksamhet. Östlin till skillnad från andra socialdemokrater ville utreda gängkopplingarna på ABFs fritidsgårdar och hon stötte snabbt på svårigheter att utreda och uppmärksamma om de oegentligheter som föregick på fritidsgårdarna i kommunen. Östlin ska flera gånger ha försökt att föra fram informationen till partiet på riksnivå om sina misstankar men möttes av total tystnad.

Till en början ville partisekreteraren Tobias Baudin (S) inte kännas vid informationen om gängkopplingar på de socialdemokratiskt finansierade fritidsgårdarna, men efter att medierna pressat honom så sa han att saken skulle utredas.

Under de veckor som dramatiken kring Botkyrka pågått så har Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson gjort sig mer eller mindre onåbar och undviker frågor om kopplingen mellan gängkriminella och socialdemokratiska finansierade fritidsgårdar.

Under måndagen lämnade Ebba Östlin sin plats som kommunordförande i Botkyrka.

Document har sökt Socialdemokraterna.