Nyheter

ABF i Norrköping lånade ut sina lokaler till en Hamasvänlig förening. Regeringen agerar omedelbart.

Regeringen har nu fattat beslut om att kunna kräva tillbaka bidrag från verksamheter som strider mot odemokratiska värden.

– Vi har sett en utveckling de senaste åren med många uppmärksammade fall av fusk, bland annat gängkriminella som uppehållit sig i ABF Botkyrkas lokaler och nu Hamas som använt ABF i Norrköpings lokaler. Det visar ett behov av att skärpa reglerna och klämma åt fuskarna, säger utbildningsminister Mats Persson till Aftonbladet och fortsätter:

– Regeringen tar nu krafttag mot fusk och oegentligheter.

Lokalerna i Norrköping, som tillhör Studieförbundet ABF, används av Palestinaföreningar som enligt kritiker sprider Hamaspropaganda och försvarar personer som andra anser vara terrorister. Enligt uppgifter från den sajten Doku, som fokuserar på granskning av islamistiska organisationer, används lokalerna även för att planera mediestrategier som syftar till att undvika att ta avstånd från Hamas i samtal med journalister.

Det var den 18 oktober 2023 sp, det samlades en grupp omkring hundratalet individer på Skvallertorget i Norrköping för en Palestina-demonstration. Evenemanget arrangerades av Palestinaföreningen Handala, och det deltog också representanter från Vänsterpartiet och Palestinagrupperna. Detta rapporterades av Doku.

Demonstrationen kallades på Facebook för ”Demonstration mot folkmordet i Gaza”. I olika inlägg på sociala medier har Handala Norrköping använt hashtagen #fromtherivertotheseapalestinewillbefree. Detta evenemang och dess kopplingar till pågående konflikter och politiska organisationer fortsätter att vara en föremål för debatt och intresse.

Document har sökt ABF.