Nyheter

Den kommunistiska regimen har styrt Kuba med järnhand i över 60 år. Att regimen kan fortsätta att bryta mot de mänskliga rättigheterna och förtrycka det kubanska folket beror bland annat på EU och Sverige som finansierar regimen.

Den kommunistiska regimen kan fortsätta att förtrycka det kubanska folket med hjälp av bidrag från Sverige och EU. På ytan så framgår det som om pengarna går till folket på Kuba, men det har visat sig att pengarna hamnar direkt hos den kommunistiska regimen. Det finns flera exempel där det råder tveksamheter. Ett exempel är Federation of Cuban Women (FMC), som är en statlig organisation som under de fredliga protesterna på Kuba 2021 använde sin infrastruktur och sina resurser för att identifiera demonstranter och få dem åtalade.

Anhöriga till de åtalade vittnar om att försvarsadvokaterna till de åtalade förvägrades att presentera vittnen. Endast medlemmar från FMC och andra regimtrogna organisationer tilläts under rättegångarna vittna till fördel för åklagarmyndigheten. Ändå finansierar Europeiska unionen FMC:s program för att stärka denna organisations lokala grenar.

År 2020 meddelade FMC att organisationen skulle fortsätta att mobilisera grannar och utöva våldsamma avvisningshandlingar (Actos de repudio är en term som kubanska myndigheter använder för att hänvisa till våldshandlingar mot och/eller förnedringar av kritiker till regeringen) mot kvinnliga aktivister. Ett år innan, 2019, fick denna statliga organisation finansiering från EU för att ”stärka integrationen av samhällena” i syfte att mobilisera mot naturkatastrofer. En annan statlig organisation som finansieras av Europeiska unionen är National Association of Small Farmers (ANAP). I maj 2021 attackerade ledare för ANAP aktivister i deras hus på landsbygden i Las Tunas, Kuba, som en del av en avvisningshandling.

Av de olika stöd som går till Kuba så är det lite som talar för att det går till någon form av humanitär verksamhet och  därför vill Björn Söder att man omgående upphör med att finansiera organisationer som står nära regimen.

– Dels behöver vi se över avtalet och hur det är utformat och kanske även utträda ur det och vi bör omgående upphöra med finansieringen av organisationer som står regimen nära och används för att förtrycka folket. Likaså bör finansieringen till Kuba genom FN-systemet upphöra.

Det har framkommit att Kuba är inblandade och till och med har manskap i Ukraina. Detta borde väl vara anledning nog för EU och Sverige att agera?

– Ja, man har nu slutit avtal med Ryssland om att utbilda soldater i Belarus. Dessa kommer enligt uppgifter att gå in i den ryska armén för att slåss in Ukraina. Det finns redan stridande kubaner på den ryska sidan. Detta visar att den kubanska diktaturregimen inte är ett för oss avlägset problem utan ett högst närvarande problem i vår omedelbara närhet. Att EU – och Sverige – bidrar med skattemedel som indirekt används för att motarbeta oss själva är ju direkt oacceptabelt.

Enligt flera källor så har de stridande kubaner som befinner sig i Ukraina belönats medborgaskap i Ryssland för sina insatser.