Nyheter

Sverigedemokraterna är på frammarsch enligt de senaste väljarundersökningarna som offentliggjorts tidigt i månaden. Det är särskilt i storstäderna som partiet gör betydande framsteg, en utveckling som inte överraskar riksdagsledamoten Tobias Andersson.

– Det är viktigt, det är områden där vi tidigare har haft svårt att nå ut och övertyga, säger han till Document.

Sverigedemokraternas ökande popularitet i väljarundersökningarna är påtaglig. Partiet har nu en större uppslutning än hela det samlade regeringsunderlaget, vilket har fått Centerpartiets ledare Muharrem Demirok att föra fram en intressant fråga: Vem bör utmana Socialdemokraternas Magdalena Andersson som statsministerkandidat i det kommande valet, Ulf Kristersson från Moderaterna eller Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna?

Tobias Andersson (SD) är själv skeptik till Demiroks utspel,

– Hans ambition är att måla upp en konfliktyta inom regeringsunderlaget, det gör han ju inte med några ärliga intentioner med det här utspelet. I sak tycker jag att det är en intressant fråga att ställa till media. Är det så att man ska ha Ulf Kristersson och Magdalena Andersson eller ska man ha Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson, frågar han sig och fortsätter:
– Förvisso är Ulf Kristersson statsminister, men Jimmie Åkesson har större stöd i opinionen och av det senaste valresultatet. Det blir väl en värderingsfråga som får komma i svenska medier inför valspurten nästa år till EP-valet.

En annan färsk väljarundersökning från SVT/Verian pekar på en kraftig ökning av stödet för Sverigedemokraterna i Sveriges större städer. Detta är något som Tobias Andersson anser vara av stor betydelse inför framtiden. Han framhåller att detta resultat är betydelsefullt, särskilt med tanke på de tidigare utmaningar partiet haft med att nå och övertyga invånarna i de större städerna. Enligt honom kan denna ökning delvis förklaras av att det har blivit allt tydligare, även inom storstäderna, vilka påverkningar massinvandringen har haft på Sverige och den bristande assimileringen i det svenska samhället.

Även den senaste tidens demonstrationer runt om i landet som riktar sitt stöd till organisationen ishockey är en trolig del i det ökade stödet, tror Andersson

– När man ser de demonstrationer som äger rum i centrala Stockholm, när tiotusental går ropar och hurrar för Palestinas sak och där man mer eller mindre står bakom delar av Hamas. Så klart att det kommer att väcka en avsky även inom storstäderna som nu får ta del av eländet.

Stödet för SD ökar tredje mätningen i rad. Jämfört med för ett halvår sedan har stödet ökat i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

M som regeringsparti har inte lyckats samla väljarna och får i mätningen sin lägsta notering sen valet med 17,4 procent. Tidöpartierna får 45,1 procent mot oppositionens 53,2 procent. Störst parti är fortfarande S med 37,6 procent.