Nyheter

Enligt den senaste mätningen från Expressen/Verian har förtroendet för M-ledaren Ulf Kristersson och S-ledaren Magdalena Andersson minskat betydligt, medan SD-ledaren Jimmie Åkesson har ökat och nu delar en andraplats i förtroendeligan.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson behåller sin position som partiledare med högst förtroende, men siffrorna visar en betydande nedgång. Hennes förtroendesiffra ligger nu på 48 procent, vilket är en minskning med 5 procentenheter jämfört med den föregående mätningen i september. I mars och juni låg hennes förtroendesiffra på 62 procent, vilket indikerar en påtaglig försämring under det senaste året.

M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson delar nu en andraplats i förtroendeligan, båda med 30 procent. Kristerssons siffra har minskat med 3 procentenheter sedan september, medan Åkessons förtroende har ökat med 4 procentenheter under samma period.

Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian, kommenterar att det är en av de högsta nivåerna av förtroende som Jimmie Åkesson har haft. Det antyder en positiv trend för SD-ledaren, medan de övriga partiledarna upplever förtroendefall.

Sammanfattningsvis indikerar mätningen att politiskt förtroende i Sverige förändras, och att Jimmie Åkesson stärker sin position medan Ulf Kristersson och Magdalena Andersson tappar mark. Det är en utveckling som kommer att vara viktig att följa framöver i det svenska politiska landskapet.

Andelen väljare som har ganska eller mycket stort förtroende för partiledarna. Förändring sedan september 2023 inom parentes.

1. Magdalena Andersson: 48 procent (-5)*

2. Ulf Kristersson: 30 procent (-3)

3. Jimmie Åkesson: 30 procent (+4)*

4. Ebba Busch: 20 procent (+1)

5. Nooshi Dadgostar: 19 procent (-5)*

6. Johan Pehrson: 11 procent (-2)

7. Märta Stenevi: 11 procent (-2)

8. Muharrem Demirok: 4 procent (0)

9. Daniel Helldén: 3 procent (ny)

*Statistiskt säkerställd förändring.

Källa: Verian, november 2023