Nyheter

Andelen väljare som bedömer att både regeringen och Sverigedemokraterna utför ett gott arbete ökar, enligt en färsk mätning från opinionsföretaget Indikator.

Resultaten från marsmätningen indikerar att 48 procent av de tillfrågade anser att regeringen presterar relativt bra eller mycket bra, vilket innebär en ökning med sju procentenheter jämfört med föregående månad.

Däremot uppger 46 procent att de anser att regeringen utför ett ganska eller mycket dåligt arbete. Sex procent av deltagarna svarar att de inte har en åsikt.

Opinionschefen på Indikator, Per Oleskog Tryggvason, spekulerar i att denna ökning kan härledas till att väljarna har en mer optimistisk syn på ekonomin samt till Sveriges nyligen inträde i Nato.

Mätningen inkluderade även partisympatier, där resultaten visar små förändringar jämfört med tidigare mätningar. Vänsterpartiet (V), Miljöpartiet (MP), och Socialdemokraterna (S) upplever några marginella förändringar, medan Moderaterna (M) noterar en ökning med 0,8 procentenheter.

Även i en undersökning från Novus framkommer det att fler väljare uttrycker positiv inställning till regeringens arbete och statsminister Ulf Kristersson (M).

I Novus opinionsundersökning för mars ökar andelen som har relativt stort förtroende för regeringen från 28 procent i januari till 35 procent. Samtidigt minskar gruppen som inte har förtroende för regeringen från 48 procent till 39 procent under samma period.

Förtroendet för Ulf Kristersson som M-ledare har också stigit, med en ökning på nio procentenheter från januari till mars. Särskilt är det väljare som röstar på Sverigedemokraterna som ger uttryck för ökat förtroende för statsministern.

V 8 (+0,7)
MP 4,8 (+0,1)
S 34,2 (-1,7)
C 4,5 (+0,7)
L 3,5 (+0,7)
M 19,6 (+0,8)
KD 2,4 (-0,8)
SD 21,5 (-0,4)