Nyheter

Den senaste mätningen från Expressen/Verian visar på en fortsatt nedgång för Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Anderssons förtroende sjunker med sex procentenheter jämfört med den senaste mätningen och sedan valet har hon tappat nästan 20 procentenheter. Samtidigt ökar förtroendet för statsminister Ulf Kristersson från Moderaterna.

Andersson har länge varit en stark ledare i förtroendemätningarna, särskilt efter Rysslands invasion av Ukraina då hon hade stöd från 62 procent av befolkningen. Även efter valet 2022, en månad efter förlusten, hade hon fortfarande förtroende från 61 procent av befolkningen. Men nu har stödet sjunkit till 42 procent, vilket är ett tapp på sex procentenheter sedan den senaste mätningen i november.

Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian, menar att den aktuella mätningen är särskilt illa-tajmad för Magdalena Andersson. Han pekar på den långvariga diskussionen kring riksdagsledamoten Jamal El-Haj och en nyligen publicerad intervju i Dagens Nyheter där Andersson uttalat sig kontroversiellt om debattören Henrik Jönsson. Dessa händelser har bidragit till den fortsatta nedgången i förtroende för Andersson.

Nedgången i förtroende för Andersson syns över partigränserna, men är särskilt tydlig bland män där stödet har sjunkit från 41 procent i november till 30 procent i februari. Bland kvinnor är nedgången mer måttlig med en minskning på tre procentenheter.

Samtidigt visar mätningen att förtroendet för Ulf Kristersson ökar, nu uppe på 35 procent vilket är en ökning med fem procentenheter sedan november. Detta innebär att avståndet mellan Andersson och Kristersson minskar och är på den lägsta nivån sedan Andersson tillträdde som partiledare.

Söderpalm förklarar att inledningen av året har präglats av diskussioner kring Nato, försvarspolitik och utrikesfrågor där Kristersson har kunnat framträda som en statsman. Detta kan ha gynnat Moderaterna och bidragit till Kristerssons stärkta position i förtroendemätningarna.

FÖRTROENDETOPPEN
Andelen väljare som har ganska eller mycket stort förtroende för partiledarna. Förändring sedan november 2023 inom parentes.
1. Magdalena Andersson: 42 procent (-6)*
2. Ulf Kristersson: 35 procent (+5)*
3. Jimmie Åkesson: 29 procent (-1)
4. Ebba Busch: 20 procent (0)
5. Nooshi Dadgostar: 17 procent (-2)
6. Johan Pehrson: 11 procent (0)
7. Muharrem Demirok: 5 procent (+1)
8. Daniel Helldén: 4 procent (+1)
*Statistiskt säkerställd förändring.