Nyheter

På onsdagseftermiddagen röstades den hårt kritiserade könstillhörighetslagen igenom.

Under dagen har en sex timmar lång debatt ägt rum i riksdagen angående könstillhörighetslagen. Vid omröstningen klockan 16 visade det sig att en tydlig majoritet var för.

234 ledamöter stödde den nya lagen, medan 94 röstade emot och 21 var frånvarande. När resultatet stod klart, utbröt jubel bland många riksdagsledamöter.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna och Liberalerna gav sitt stöd till förslaget. På andra sidan fanns Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Socialdemokraten Patrick Björk och moderaten Eellen Juntti var de enda ledamöterna som gick emot sina partiers linjer.

Den nya lagen är planerad att träda i kraft den 1 juli 2025.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttryckte sin besvikelse över resultatet.

– Jag tycker det är bedrövligt att man så lättvilligt röstar igenom ett förslag som uppenbarligen saknar stöd hos befolkningen. När det handlar om barn, som det gör i detta fallet, blir det ännu mer känsligt. Jag anser att detta beslut behöver omprövas, säger Åkesson i en intervju med SVT.

Den nya könstillhörighetslagen syftar till att förenkla processen för att ändra juridiskt kön i folkbokföringen, vilket förväntas ge transpersoner ökad frihet.

Framöver kommer det inte längre att krävas en medicinsk diagnos av könsdysfori för att genomföra ett juridiskt könsbyte, och åldersgränsen sänks till 16 år. Dock kommer det fortfarande att krävas en utredning av en läkare eller psykolog, samt godkännande från Socialstyrelsen.