Nyheter

En utredning om grovt tjänstefel har inletts mot kommunalrådet Christian Sonesson (M) och flera andra ledamöter i Staffanstorps kommunstyrelse, enligt rapporter från Sydsvenskan. Utredningen har sin grund i förra vårens kontroversiella beslut att vägra ta emot kvotflyktingar, vilket väckte uppmärksamhet och kritik från olika håll.

I mars förra året fattade kommunstyrelsen i Staffanstorp ett beslut om att införa ett totalstopp för kvotflyktingar, efter ett förslag från Christian Sonesson. Beslutet ändrades några veckor senare, angiveligen på grund av en nedsatt prognos från Migrationsverket om antalet flyktingar från Ukraina. Trots detta hade flera personer polisanmält kommunstyrelsen för att bryta mot bosättningslagen, som ålägger kommuner att ta emot kvotflyktingar enligt anvisningar.

Åklagaren Emma Adolfsson inledde förra sommaren en förundersökning om grovt tjänstefel, och nu har Sonesson och andra ledamöter i kommunstyrelsen kallats till förhör i ärendet. Christian Sonesson uttryckte sina åsikter på Facebook och betonade vikten av att försvara principer som det grundlagsstadgade kommunala självstyret och att politiska beslut prövas i förvaltningsdomstolar.

Åklagaren Emma Adolfsson kommenterade ärendet och sa att misstanken ligger i att det aktuella beslutet var i strid med lag, och att detta kommer att utvärderas baserat på förhören. Pierre Sjöström (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, bekräftade att samtliga ledamöter i kommunstyrelsen har kallats till förhör, och poängterade att de som röstade nej inte betraktas som misstänkta för brott.

Beslutet att vägra ta emot kvotflyktingar drevs igenom av M (Moderaterna) och SD (Sverigedemokraterna), medan S (Socialdemokraterna) och C (Centerpartiet) röstade emot det. Utredningen kommer att belysa de juridiska och demokratiska aspekterna av beslutet och dess efterverkningar för de ansvariga förtroendevalda.