Nyheter

Fyra personer har häktats efter ett terrortillslag i Tyresö. Bröderna, med kopplingar till Islamiska staten i Somalia, misstänks för förberedelse till terroristbrott. Två andra män, kopplade till ett kriminellt nätverk, misstänks för grovt vapenbrott i samma ärende. Alla fyra nekar till brott, enligt rådman Olof Roos.

Säpo genomförde en insats förra torsdagen mot flera bostadsadresser och en islamisk föreningslokal i Tyresö. Gripandena skedde med anledning av misstankar om ett kommande terrordåd med koppling till våldsbejakande islamism, specifikt från Islamiska staten i Somalia. Enligt Säpo hade ärendet även kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Under måndagen häktades samtliga fyra misstänkta för grovt vapenbrott, vilket ska ha ägt rum den 1 mars på en okänd plats i Stockholms län. Dessutom misstänks två av dem för förberedelse till terroristbrott från den 1 december 2023. Bröderna anhölls i sin frånvaro två dagar före gripandet.

Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar för att skydda utredningen och de misstänktas säkerhet, enligt rådman Olof Roos. De fyra misstänkta har umgåtts i samma kretsar och frekvent besökt den islamiska föreningslokalen som polisen slog till mot.

Bröderna konverterade till islam som tonåringar och har enligt uppgift blivit mer religiöst aktiva på senare tid. Den yngre brodern har tidigare dömts för ringa narkotikabrott och har även vikarierat på fritids på en skola söder om Stockholm. Den äldre brodern har dömts upprepade gånger för narkotikabrott och brott mot knivlagen under de senaste fem åren.

De två övriga misstänkta, en man i 20-årsåldern och en i 25-årsåldern, kopplas till det kriminella nätverket Granängsringen i Tyresö och begärs häktade enbart för grovt vapenbrott.