Nyheter

Den islamiska föreningen i Tyresö, där Säpo genomförde en räd, har erhållit statliga bidrag på nästan en halv miljon kronor. Dessa medel distribuerades genom Sveriges muslimska förbund, som nu har upphävt föreningens medlemskap. Tahir Akan, ordförande för Sveriges muslimska förbund, informerar att bidraget stoppades från och med igår.

Under torsdagen genomförde Säpo flera räder i Tyresö söder om Stockholm, vilket resulterade i fyra misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott. Enligt Säpo är fallet relaterat till våldsbejakande islamistisk extremism med kopplingar till organiserad brottslighet.

En av räderna ägde rum i en lokal där en islamisk förening har varit hyresgäst sedan 1998. Föreningen har mottagit nästan en halv miljon kronor sedan 2016 genom bidrag från Myndigheten för stöd till trossamfund, förmedlat av Sveriges muslimska förbund.

Enligt ordföranden för Sveriges muslimska förbund, Tahir Akan, har bidragen till föreningen nu avbrutits och medlemskapet har frysits, i avvaktan på utvecklingen av situationen.