Nyheter

I december förra året beslutade Stockholms stad att tillfälligt pausa en planerad utbetalning på 3,9 miljoner till det kontroversiella studieförbundet Ibn Rushd, efter att Folkbildningsrådet konstaterat att dess undervisningsmaterial behandlar ämnen som barnaga, barnäktenskap och beskriver homosexualitet som en synd. Men på tisdagen tog kulturnämnden i Stockholm beslutet att återuppta utbetalningarna, enligt rapporter från Sveriges Radio.

Samtidigt har Stockholms stad beslutat att stoppa utbetalningar på 600 000 kronor per år till föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, som arbetar för att motverka hedersförtryck. Anledningen är att en styrelseledamot i föreningen ska ha publicerat inlägg på sin privata Facebook-sida som staden anser strider mot stadens riktlinjer.

Det ifrågasatta materialet ska ha använts av studieförbundet även utanför Stockholm, men efter att Ibn Rushd presenterat en handlingsplan och att stadens representanter gjort besök i förbundets verksamheter, återupptas utbetalningarna till förbundet.

I ett pressmeddelande uppger GAPF att de tar avstånd från de numera raderade inläggen och att de har vidtagit åtgärder såsom att uppdatera kommunikationspolicyn och de etiska riktlinjerna samt genomfört utbildningar för styrelsen och personalen. Trots detta står Stockholms stad fast vid sitt beslut.

Sara Mohammad, grundare av GAPF, ifrågasätter stadens agerande och undrar hur staden kan bedöma vilka organisationer som får stöd utifrån demokrativillkoret. Hon jämför stödet till Ibn Rushd, som har kopplingar till Muslimska brödraskapet och varit inblandad i kontroversiella äktenskapsarrangemang enligt uppgifter från Uppdrag Granskning, med det avslag som GAPF fått, trots deras direkta hjälp till och skydd av utsatta kvinnor och flickor.

Stockholms stad styrs sedan valet av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.