Nyheter

På måndagen skedde en allmän sammankomst utanför stadshuset i Stockholm. Bakom protesten låg regimvänliga eritreaner som är starkt missnöjda och menar att svenska staten inte kan garantera eritreaner grundläggande fri-och rättigheter i Sverige.

Det var under en extrem polisiär närvaro som den svensk- eritreanska föreningen höll sin manifestation utanför stadshuset. Anledningen till polisens stora närvaro beror på den attack som skedde mot en eritreansk kulturfestival tidigare i somras. Arrangörerna bakom festivalen menar att attacken kunde ha stoppats men att ingen ville ta hoten på allvar.

Måndagens protest var mot politiker och då mot liberalerna i Stockholms stad. Den svensk- eritreanska föreningen är kritiska till att liberalerna vill stoppa bidrag och tillstånd för festivalen och föreningen påstår också att det pågår någon form av komplott mot föreningen som styrs av liberalerna i Stockholm. Deras bevis för en komplott mot föreningen är att liberalerna i Stockholms stad har haft samtal med rörelsen som är regimkritiska.

Daniel Goitom, som är engagerad i svensk- eritreanska föreningen och som arbetade som volontär under kulturfestivalen berättar för Document att Sverige inte tar mänskliga rättigheter på allvar för eritreaner i Sverige.

– Vi blev attackerade med käppar och knytnävar och vi kunde inte försvara oss. Polisen tittade medan de slog på oss. De som anföll oss har pratat med liberalerna och sprider osanningar om oss. Vi är en kulturförening som vill ha festival och leva i fred med alla andra. Vi vill lämna över en lista med våra krav till politiker

Vad är det för krav det handlar om?

Vi vill leva i fred, utan risk för attacker och att polisen skyddar oss från våld. Vi vill ha våra rättigheter, precis som alla andra.

Document har sökt liberalerna i Stockholm.