Nyheter

Stockholms kulturfestival inleds idag och pågår fram till och med söndag. Polisen håller en hög närvaro och uppmanar människor att vara vaksamma.

Polisen har gått ut till allmänheten att man bör vara uppmärksam nu när Stockholms kulturfestival startar. Polisen säger till Sveriges Radio att man ska vara vaksam och iaktta vad som pågår runt omkring sig och att man kanske inte bör ha hörlurar under festivalen. Hotet mot svenska intressen i Sverige och utlandet  har ökat efter den senaste tidens koranbränningar. De närmaste dagarna så kommer flera koranbränningar att ske i Stockholmsområdet. På fredag så har polisen godkänt en allmän sammankomst utanför Irans ambassad på Lidingö, där det kommer att brännas en koran och läsas ur koranen.

Flera islamistiska rörelser har kritiserat Sverige för att det är tillåtet att bränna religiösa texter i Sverige och Al-Qaida försöker motivera islamister att begå dåd i Sverige. Al-Qaida skriver via sina sociala medier att koranbränningar är en attack mot alla muslimer vilka idag utgör två miljarder av jordens befolkning.

”Sverige och Danmark är två små avskyvärda länder som inte utgör mer än två små prickar på världskartan och deras befolkning är inte ens lika med en tiondel av befolkningen i vår nation”.

De skriver vidare att koranbrännare är ”kriminella gärningsmän” och att det är varje muslims plikt att bekämpa och straffa koranbrännarna med döden. Al-Qaida uppmanar till blodiga attacker mot Sveriges och Danmarks monarker samt diplomater. Al-Qaida vill att islamister utför bombdåd och brandattacker mot svenska och danska ambassader.

”Det islamiska svaret måste vara förenligt med brottets nivå – börja med att döda varje person som deltog i dessa attacker, bränn upp och bomba svenska och danska ambassader över hela världen och attackera deras diplomater.”

Al-Qaidas ledning skriver att dessa blodiga attacker skulle ”ge helande till muslimernas hjärtan och skänka glädje till miljontals troende.”, rapporterar Middle East Media Research Institute (MEMRI).

Hotbilden mot Sverige har fått länder att varna resenärer som befinner sig i Sverige eller är på väg att resa till Sverige.