Nyheter

Flera hundra personer ska under natten ha stormat den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad och satt eld på ambassaden.

Polisen beviljade under onsdagen en ansökan om en allmän sammankomst utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagen. Syftet med sammankomsten är att bränna koranen och den irakiska flaggan. Detta har fått reaktioner i Irak där man under natten stormade den svenska ambassaden.

Vid 04-tiden i natt kommenterade UD:s presstjänst händelserna.

”Vi är underrättade om situationen. Vår ambassadpersonal befinner sig i säkerhet och UD står i löpande kontakt med dem”, uppger man.

”Vi fördömer alla attacker på diplomater och personal från internationella organisationer. Attacker mot ambassader och diplomater utgör ett allvarligt brott mot Wienkonventionen. Irakiska myndigheter bär ansvaret för att skydda de diplomatiska beskickningarna och diplomatisk personal”.

Reuters uppger att ingen anställd vid ambassaden ska ha skadats vid stormningen.

Stormningen av den svenska ambassaden fördöms av Iraks utrikesdepartement.

”Utrikesdepartementet fördömer i starka ordalag handlingen där Sveriges ambassad i Bagdad sattes i brand”, säger Iraks utrikesdepartement i ett uttalande.

Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar nu stormningen av Sveriges ambassad i Bagdad i en skriftlig kommentar på regeringens hemsida.

”Det som har skett är helt oacceptabelt och regeringen fördömer å det starkaste dessa attacker”.