Nyheter

Den irakiske TikTok-stjärnan Ghufran Mahdi Sawadi, med ”scennamnet” Umm Fahad, sköts och dödades utanför sitt hem i Iraks huvudstad Bagdad på fredagskvällen, skriver CNN.

Delas på sociala medier

Mordet fångades på en övervakningskamera och delades på sociala medier. Videon visar en man på en motorcykel som skjuter och dödar Sawadi.

Stark islamisk inriktning

Mordet på 30-årige Sawadi är kopplat till skärpningar av lagstiftningen som reglerar sociala medier och allt mer islamiskt-konservativa strömningar i landet.

Iraks regering domineras av partier med kopplingar till Iran och många av dem har en stark islamisk inriktning.

På TikTok dök Sawadi ofta upp i tajta eller avslöjande kläder, där hon sjöng och lekte med sin unge son. Hon hade runt 460 000 följare och kunde ha flera miljoner visningar av varje enskild video.

”Brott mot allmän moral”

Sawadi tänjde på gränserna i det ”liberala” Irak och vid ett tillfälle fängslades hon i 90 dagar för att ha ”producerat och publicerat filmer och videor med obscent och oanständigt språk och som bryter mot allmän anständighet och moral”.

Filmen som orsakade straffet visade henne dansa på sin sexårige sons födelsedagsfest.

Den här videon har 3,2 miljoner visningar i skrivande stund.

Låg uppklarningsgrad

På begravningen sa brodern Ameer Sawadi att han hade liten tro på att mördaren skulle fångas:

– Jag kan nämna många oskyldiga människor som har dödats. Har du hört något om deras fall? Har de hittat mördarna? Nej.

Tredje offret på ett år

Enligt de irakiska myndigheterna ska ett specialiserat arbetslag sättas samman för att ta reda på omständigheterna kring mordet på en kvinna som är känd i sociala medier och som dödats av okända gärningsmän.

Sawadi är den tredje unga irakiska stjärnan i sociala medier som dödats på mindre än ett år. De tre har det gemensamt att de har uppvisat ett beteende som anses ”sekulärt och västerländskt”.