Ur flödet/i korthet

Kampen mot högern urartar i Tyskland. En polisaktion mot en 16-årig flicka på en gymnasieskola i Mecklenburg-Vorpommern har väckt uppmärksamhet: Enligt både flickan och hennes mamma kom polisen till skolan på grund av en video med smurfarna ”som är blå som Tyskland”.

Document har tidigare skrivit om fallet, men sedan dess har polisen förnekat att det var smurfarna som var inblandade.

Tyskland är inte en plats, utan ett hem

16-åriga Loretta hade lagt upp en video på TikTok med kommentaren:

– Smurfarna är blå, och det är Tyskland också.

Flickans mamma tolkar det som att hon har visat stöd för AfD:

– Det var nog menat som ett roligt stöd för AfD. Och så skrev hon en gång att Tyskland inte är en plats, utan ett hem.

Hotar statens säkerhet

Det fick rektorn på skolan att skicka en orosanmälan till polisen om att eleven spred innehåll på sociala medier som hotade statens säkerhet. Den 27 februari anlände polisen till skolan för att genomföra ett ”förebyggande pedagogiskt samtal” med 16-åringen.

I ett pressmeddelande framhåller polisen att det kan vara en hårfin gräns mellan vad som är tillåtet och vad som är straffbart. Det var därför de valde att prata med flickan.

Att korsa gränserna

Rektorn tog ut tjejen ur klassrummet för att möta poliserna som befann sig i korridoren utanför, enligt polisens version. Enligt flickans mamma var hennes klasskamrater vittne till sessionen.

Den tyska tidningen Die Welt skriver:

– Poliserna ville göra det klart för tonåringen att hon skulle gå över gränsen till kriminellt beteende om hon fortsatte att publicera högerextrema innehåll.

– Det handlade inte om Smurfarna

När polisen konfronterades med kontrasten mellan det oskyldiga smurfbudskapet och deras brutala ingripande i en ung människas liv, förnekade de att de ”konstitutionella” smurfarna och deras blå färg var anledningen till att flickan blev kontaktad på ett sätt som nazistmärkt henne i de andra elevernas ögon.

Die Welt rapporterar nu och hänvisar till ”regeringskretsar”, att Loretta anmäldes för annat och allvarligare innehåll. Polisen ska ha uppgett att hennes jacka var ”broderad” med bokstäverna ”HH”.

Helly Hansen = Heil Hitler

Enligt polisen är bokstäverna ”HH” en förtäckt Hitlerhälsning, men tidningen NIUS har tagit en titt på TikTok-videon och kommit fram till att det inte alls är broderi, Loretta bär en jacka av märket Helly Hansen.

Polisen har inte informerat media om att det är en jacka av märket Helly Hansen, utan refererar till den som ”en jacka med HH broderad på”. Detta leder till orimligt omnämnande av en identifierbar tjej som inte är anklagad för någonting alls.

Högerextrem symboler

I tidningen FAZ:s version handlade det om ”högerextrema symboler” som bärs av en ”blond” tjej:

– Enligt polisens beskrivningar kan man se en kvinna med ljust hår. Bokstäverna ”HH” är broderade på hoodien som används av längst till höger som en förkortning för ”Heil Hitler”. Under finns siffran 1161, som extremhögern använder som symbol för kampen mot antifascismen (Anti-Anti-Fascist Action).

Alla hatar nazister!

Även dagisbarn är misstänkta. År 2018 publicerades en broschyr med stöd av det tyska familjeministeriet som hävdade att flickor som bär klänningar, har flätor och gillar handarbete kan komma från ”etniska familjer”.

Enligt Lorettas mamma har hennes dotter mötts av rop av typen ”alla hatar nazister!” när hon dyker upp i skolan.

Loretta har fått mycket stöd på sociala medier:

– Som väntat börjar nu vändningen mellan gärningsman och offer i fallet med 16-åriga Loretta. Historien är så stark att vänstermyndigheterna börjar bli rädda. Inte ens en Helly Hansen-tröja rättfärdigar statens övergrepp! Hon är fri att uttrycka sin åsikt: