Ur flödet/i korthet

En rektor i Paris avgår efter att dödshot från militanta muslimer cirkulerat mot honom på sociala medier. Det rapporterar BBC.

Frankrikes premiärminister säger att en tonårsflicka kommer att åtalas efter att hon felaktigt anklagat sin rektor för att ha slagit henne under ett hett argument om att hon bar en islamisk huvudduk. Rektorn insisterade på att eleven skulle ta bort sin hijab inne i skolan, i enlighet med sekulär fransk lag.

Det militanta islamiska hotet mot franska skolor tas på största allvar, efter terroristmorden på två lärare. Samuel Paty halshöggs på gatan i en förort till Paris den 16 oktober 2020, och Dominique Bernard dödades på sin skola i staden Arras den 13 oktober 2023. Båda mördades av militanta muslimer.

Rektorn för Parisskolan, vars namn inte har offentliggjorts, meddelade sitt beslut i ett mejl som i fredags skickades till kollegor vid skolan Maurice Ravel Lycée i det 20:e arrondissementet i Paris.

”Jag har äntligen fattat beslutet att lämna mina uppdrag”, förklarade han, ”för min egen och institutionens säkerhet”.

”Jag lämnar dig efter sju rika och intensiva år vid din sida, och efter 45 år i folkbildning”, skrev han och tackade sina kollegor för det stöd de visat honom under de senaste veckorna.

Vid en incident den 28 februari bad rektorn tre kvinnliga elever att följa lagen genom att ta av sig huvudduken. Två av dem följde uppmaningen. Den tredje gjorde det inte, och ett argument uppstod, enligt BBC.

Dagarna som följde fick rektorn ta emot mordhot på sociala medier och skolan anmälde ärendet till inrikesdepartementet.

Åklagarmyndigheten uppger att två personer har gripits i samband med mordhoten. Deras identiteter har inte släppts, men utbildningsministeriet säger att de inte har någon koppling till skolan.

Polisen patrullerade runt skolan som även fick besök av utbildningsminister Nicole Belloubet.

Polisen hittade inga bevis för att rektorn hade slagit flickan. Nu har premiärminister Gabriel Attal sagt att flickan kommer att ställas inför rätta för falska anklagelser.

”Staten … kommer alltid att stå med dessa tjänstemän, de som står i frontlinjen mot dessa kränkningar av sekularism, dessa försök till islamistisk infiltration av våra utbildningsinstitutioner”, säger premiärminister Attal.

Politiker från både vänster och höger uttrycker upprördhet över att en respekterad lärares karriär ska avslutas på grund av hot.

– Denna regering kan inte skydda våra skolor, sa partiledaren Marine Le Pen från Rassemblement National on X, tidigare känd som Twitter.

– Det är ett nederlag för staten … och islamismens feber vinner ännu mer mark, kommenterar hennes systerdotter Marion Maréchal från det rivaliserande högerpartiet Reconquête.

– Så går det när ens policy är att ”inte orsaka vågor”. Det är dit alla dessa små kapitulationer leder, påpekar Bruno Retaileau från det republikanska partiet.

– Det är oacceptabelt. När en rektor avgår på grund av dödshot är det ett kollektivt nederlag, säger Boris Vallaud från det franska socialistpartiet.

På onsdagen tvingades flera skolor i Paris stänga efter att ha mottagit bombhot, uppenbarligen från islamister, och förra veckan mottog ett 30-tal andra skolor i Parisområdet liknande hot, åtföljda av en video av en halshuggning.

Självklart måste polisens utredare ta sådana hot på allvar. BBC antyder dock att hoten kan vara en del av en rysk desinformationskampanj.

Premiärminister Attal varnade tidigare denna månad för att Kreml hade inlett en ”massiv destabiliseringskampanj” för att undergräva det franska stödet för kriget i Ukraina.

De olympiska sommarspelen 2024 kommer också att hållas i Paris från 26 juli till 11 augusti, vilket ökar rädslan för terroristattacker.

Les også