Nyheter

Oron ökar över den höga nivån av våld i franska skolor efter det att två unga tonåringar utsatts för attacker, varav en var dödlig. Det rapporterar BBC.

En 15-årig pojke vid namn Shamseddin dog på sjukhus i fredags. Han misshandlades av en grupp ungdomar nära sin skola i Viry-Chatillon, en förort söder om Paris.

”Det här extrema våldet börjar bli vardagligt”, kommenterar stadens borgmästare, Jean-Marie Vilain. Vilain berättar att pojken var på väg hem efter en musiklektion omkring klockan 16.30 på torsdagen när han attackerades av flera unga. Enligt vittnen blev han slagen och sparkad av angriparna, som bar elefantmössor.

Offret fördes till Necker-sjukhuset, ett av de bästa barnsjukhusen i Paris, men läkarna kunde inte rädda hans liv. En 17-årig tonåring har gripits. Polisen söker fortfarande efter andra gärningsmän.

Attackerna har ytterligare underblåst oron över det våld i skolorna som grundar sig i gängkriminalitet, nätmobbning och påtryckningar att följa islamiska regler, påpekar BBC.

Förra veckan sa rektorn för en skola i Paris upp sig. Han fruktade för sitt liv efter att ha mottagit dödshot eftersom han hade bett en flicka att ta av sig sin hijab, i enlighet med fransk lag.

Under samma vecka fick flera franska skolor stänga på grund av falska bombhot från personer som påstod sig vara islamister.

De senaste åren har två franska lärare dödats av militanta muslimer. Samuel Paty halshöggs på öppen gata i en förort till Paris 2020, medan Dominique Bernard dödades i sin skola i Arras i oktober förra året.

På fredagen sa Frankrikes president Emmanuel Macron att franska skolor måste ”skyddas” från ”ohämmat våld bland våra tonåringar, och vid vissa tillfällen även bland ännu yngre personer”.

Marine Le Pen från det nationella partiet Rassemblement svarade på de två attackerna genom att säga: ”När kommer regeringen äntligen att ställa sig upp och fullt ut ta ställning mot den brutalitet som tär på vårt samhälle?”

Jean-Marie Vilain, borgmästare i Viry-Chatillon, var i tårar när han pratade med reportrar om Shamseddins död, som han sa lämnade en mamma och en yngre syster med livet slagit i spillror. ”Vi måste lära våra barn att det finns gott och ont. Och när man gör något fel straffas man. Och vi kanske måste lära oss att straffa igen”, sa han.

Frankrike kommer nu att inrätta en mobil säkerhetsstyrka för skolor som ”upplever svårigheter”. Utbildningsminister Nicole Belloubet hävdar att den nya styrkan kommer att lugna lärare och öka säkerheten.