Nyheter

Debatten om invandring och ”ultravåld” bland unga rasar vidare i Frankrike efter ytterligare ett mordfall som involverar minderåriga. En afghansk migrant och hans mor har häktats efter att 15-årige Matisse knivhuggits.

Borgmästaren Gil Avérous i Châteauroux, där mordet ägde rum, intervjuades av tv-kanalen RMC 2021. Han förklarade att de hade tvingats ta emot afghanska migranter från ett tältläger i centrala Paris.

I inspelningen förklarar han att han fick ett meddelande klockan nio på kvällen om att en grupp afghanska migranter skulle anlända till staden nästa dag. Myndigheterna höll på att bryta upp ett illegalt migrantläger på gatunivå utanför prefekturen Ile de France i Paris och ”löste” problemet genom att fördela migranterna över stadsdelarna, utan ytterligare förberedelser eller stödåtgärder.

Efter mordet på Matisse var franska mainstream-medier snabba med att rapportera att den avlidne pojken hade gjort främlingsfientliga kommentarer till afghanen. Påståendet ska ha läckt ut anonymt av polisen och sägs ha sitt ursprung i de inledande förhören med den påstådde mördaren.

Men enligt vittnen på mordplatsen är påståendet falskt.

Marion Maréchal från partiet Reconquête, som kandiderar till EU-valet i juni, kritiserar medierna för att tona ned fallet och försöka lyfta fram förmildrande omständigheter kring mordet för att försöka likställa mordoffret med den mordmisstänkte.

– ”Ingenting, absolut ingenting, kan rättfärdiga mordet på en 15-åring”, säger Maréchal i videoinlägget.

Pojkarna i den mördade ungdomens fotbollslag kan inte förstå hur han skulle kunna ha sagt något rasistiskt.

– ”Vi spelar i en klubb med människor från väldigt olika bakgrunder och han har aldrig sagt något som kan tolkas på det sättet”, säger en av hans lagkamrater till Le Figaro.

– ”Han var väldigt trevlig och kom överens med alla. Jag har aldrig sett honom slåss”, säger en annan som heter Wassim.

Den åtalade afghanen är känd av polisen för två knivrån av mobiltelefoner nyligen, utan att det fått några märkbara konsekvenser för honom.

Den 22 april väckte polisen åtal mot honom för att ha lurat en ung man till en park via sociala medier. Där lade han sig i bakhåll för att råna honom på hans mobiltelefon genom att trycka en kniv mot hans hals.

Men eftersom det blev svårare att fängsla minderåriga i Frankrike 2021 är polisens enda utväg i sådana fall att placera den unga brottslingen under ”rättslig kontroll”, en rent administrativ åtgärd.

I sina egna inlägg på nätet framställer den mordmisstänkte 15-åringen sig själv som en gangster och framstår som aggressiv och vältränad i boxning. Han och hans familj är alla afghanska medborgare, men har laglig uppehållsrätt i Frankrike.

Pojken som dödades hade ett rent förflutet och var son till ett par som driver en populär restaurang i staden. Han var kocklärling och ville gå i sina föräldrars fotspår.

Enligt vittnen till knivmordet deltog Matisse och den misstänkte mördaren i en informell rap-tävling i grannskapet den ödesdigra eftermiddagen. Ett gräl uppstod och afghanen ska ha blivit arg när han förlorade ett efterföljande slagsmål.

Han ska då ha gått hem och hämtat en kniv, som han filmade och lade ut på sociala medier medan han till fots gick tillbaka och letade efter sitt offer.

Enligt vittnen var afghanens mamma med i släptåg. Enligt de vittnen som Le Parisien talade med gjorde hon ingenting för att lugna ner sin son när de hittade Matisse, utan verkade istället ”hämndlysten” och ”instabil”.

Matisse satt i baksätet på ett gammalt bilvrak tillsammans med några andra ungdomar och blev knivhuggen flera gånger i överkroppen genom bilens fönster.

När han tog sig ut och försökte fly kollapsade han. Enligt vittnena slog den afghanska mamman sedan pojken i ansiktet medan han låg svårt skadad på marken.

– ”Vi är inte längre ett land som ger asyl till människor, vi är ett utomhusasyl”, utbrast Arthur de Watrigant, redaktör för tidskriften L’incorrect, i ett program på nyhetskanalen Cnews.

Den tidigare domaren Georges Fenech sade i ett debattprogram att han ”känner mycket ilska”:

– Den 30 september 2021 avväpnades rättsstatsprincipen när det gäller minderåriga. Före denna reform kunde minderåriga dömas till fängelse i minst 15 dagar. Tänk på det här: 15 dagar. Den 22 april. [det datum då afghanen utförde sin senaste knivattack]. Om han hade varit inlåst i 15 dagar den 22 april hade det här mordet inte hänt.

– Det vilar ett mycket tungt ansvar på de politiker som är ansvariga för den här reformen, mer än på rättsväsendet”, sa en upprörd Fenech i inspelningen.

Ledaren för Reconquête, Éric Zemmour, kallar mordet för ett nytt exempel på ”francocide” med hänvisning till att det är fransmän som mördas och att den franska kulturen är under attack.

– ”Vi har nu en rad incidenter med mordoffer som befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt. Men nu är denna felaktiga plats hela Frankrike och den felaktiga tiden är den tid som visas på din klocka vid varje given tidpunkt. Det här är historien om en republik som låter sina barn mördas av en kriminell invandringspolitik, av en oansvarig kriminalpolitik och av politiska ledare och medieledare som genom sin ideologi och feghet låter de skyldiga korsa sina offers vägar”, säger Arthur de Watrigant.

I en kommentar till mordet på en annan 15-åring i början av april sa borgmästaren Jean-Marie Vilain i Viry-Châtillon att gatuvåldet nu involverar mycket fler och mycket yngre människor redan i grundskoleåldern – och till och med på dagis.

För två veckor sedan beordrade president Emmanuel Macron premiärministern att hitta lösningar på vad han kallade den ”massiva ökningen av ultravåld”

67 procent av fransmännen är positiva till ett utegångsförbud för ungdomar för att få bort dem från gatorna på kvällar och nätter. Denna åtgärd prövas för närvarande på den franska ön Guadeloupe.

Den 19 november förra året knivhöggs Thomas, en ung rugbyspelare, till döds av en grupp pojkar med muslimsk invandrarbakgrund på en byfestival i Cépol.
Den 9 april i år knivhöggs en 15-åring till döds i ghettoområdet La Monnaie i Romans-sur-Isêre. Det är samma plats som de som utreds för mordet på Thomas kommer ifrån.
Den 10 april dödades en algerier och en annan skadades i Bordeaux när en afghansk asylsökande knivhögg dem eftersom de drack alkohol under en islamisk helgdag.
Natten till den 16 april misshandlades 22-årige Philippe Coopman till döds med ett basebollträ av tre tonåringar på en parkeringsplats i norra Frankrike.
Mellan 2015 och 2017 inträffade det i genomsnitt 120 knivincidenter per dag i Frankrike, enligt siffror från Observatoire national de la délinquance et des réponses pénales (ONDRP). Nyare siffror är inte tillgängliga.