Nyheter


Den tyska islamistgruppen Muslim Interaktiv mobiliserade över 1.000 demonstranter i Hamburg på lördagen och proklamerade att ”kalifatet är lösningen” och krävde ett slut på ”värdediktaturen” och Tysklands stöd till Israel.

Bakom organisatörerna – som ideologiskt står nära den i Tyskland förbjudna islamistgruppen Hizb ut-Tahrir – står enligt Die Welt en islamistisk influencer och universitetsstudent vid namn Joe Adade Boateng, som kallar sig Raheem Boateng.

Den tyska säkerhetstjänsten Verfassungsschutz betraktar Muslim Interaktiv som extremistiskt och ett massivt polisuppbåd var närvarande vid demonstrationen i Hamburg, enligt den tyska tidningen, som kallar bilderna från islamisternas parad för oroande.

Demonstranterna ropade också upprepade gånger ”Allahu Akbar” (”Gud är stor”) i kör som svar till talare på en scen. Några av deltagarna viftade med flaggor som visade den islamiska trosbekännelsen, shahada. De höll också upp sitt pekfinger, det s.k. tauhid-fingret. Inom islam anses detta vara en symbol för Guds enhet och unikhet, men används också av islamister som ett tecken.
Islamistgruppen är närvarande på X och har till och med publicerat videofilmer från demonstrationen där de skriker på ett sätt som oundvikligen för tankarna till Adolf Hitler.

.
Nazisternas slogan ”Ein Volk, ein Reich, ein Führer” (Ett folk, ett rike, en ledare) fick också sin motsvarighet i Hamburg-islamisternas ”Eine Ummah, eine Einheit, eine Lösung” (En Ummah, en enhet, en lösning).
Gazakriget bidrar till Muslim Interaktivs aktivism, där även politiker och press får betala priset.

Några av deltagarna i demonstrationen […] anklagade tyska politiker för att vara ansvariga för dödandet av civila i Gaza genom att stödja Israel.

Deltagarna kritiserade också rapporteringen om konflikten i Mellanöstern. Bild, Die Welt, Der Spiegel, Focus och Tagesschau anklagades på affischer för att vara döva, stumma och blinda.
I februari 2023 mobiliserade Muslim Interaktiv 3.500 demonstranter till en protest mot koranbränning i Sverige, enligt Die Welt.

Kravet på ett islamiskt kalifat i Tyskland är inte helt nytt. Det framfördes även under en islamistisk demonstration i Essen i november förra året.