Nyheter

Slottsplassen utanför Christiansborg i Köpenhamn. Foto: Steen Raaschou

En ledare för den radikala islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir i Rinkeby filmades med en dold kamera medan han diskuterade hur Europa så småningom kommer att tas över av islam.

SVT rapporterar om hur Hizb ut-Tahrir ökar sin verksamhet för att rekrytera medlemmar i Järva-området, ett område utanför Stockholm med en mycket hög andel invandrare. En reporter från SVT deltog i ett undervisningsmöte hemma hos en av ledarna för Hizb ut-Tahrir och filmade sessionen med en dold kamera.

Antidemokratiska attityder

SVT avslöjar gruppens antidemokratiska attityder. Deltagarna uppmuntras bland annat att inte rösta i demokratiska val. I ett av klippen berättar ledaren på arabiska hur man så småningom kan bilda ett muslimsk kalifat och ta över Europa för islam.

– Nu finns det områden som skiljer sig från andra områden. Hemma i våra länder kallar vi det «majal-områden». Majal-stater, vad betyder majal-stater? Det är områden där det finns möjlighet att upprätta kalifatet. Sen finns det undantag, som Europa, där det inte är möjligt. De områdena kan erövras först när staten har uppstått, om du eller jag tillhör Tahrir-partiet eller en organisation, säger mannen.

Dessutom skyller han judarna för den så kallade jämlikheten i västvärlden. Han berättar om ett samtal med en judisk man som heter ”McFeller”:

– Då brast den där McFeller i skratt. Han menade. «Det var vi som uppfann idén om jämställdhet mellan män och kvinnor. Det var vi som planerade för att kvinnor skulle ut på arbetsmarknaden. Vi vill det, för om kvinnor stannar hemma så betyder det att femtio procent av samhället inte arbetar och drar in pengar till oss.» Så menade han. Han sa: «Så alla rörelser för kvinnors befrielse är vår egen idé.»

Förbjudet i Turkiet, asylgrunder i Norge

Hizb ut-Tahrir (Liberation Party) är en sunnimuslimsk islamistgrupp grundad i Jerusalem 1952. Gruppen är också aktiv i väst, särskilt i Storbritannien men också i Danmark och Sverige. I Storbritannien och Danmark är gruppen ett separat politiskt parti. Gruppen är mycket kontroversiell och förbjöds 2015 i Tyskland, Ryssland, Kina, Egypten, Turkiet och flera arabstater.