Nyheter

Sayed Jalabi, en auktoriserad tolk i arabiska, har beviljats 82 500 kronor i skadestånd av Justitiekanslern (JK) efter att hans auktorisation drogs tillbaka av Kammarkollegiet, skriver Expressen. Anledningen till detta var hans uttalanden som tolk och medlem i Hizb ut-Tahrir, en rörelse som av Säpo beskrivs som radikal islamistisk, antisemitisk och antidemokratisk.

Jalabi hade delat åsikter på sociala medier som ansågs kontroversiella, inklusive att det enligt honom är förbjudet enligt islam att delta i demokratiska val. Kammarkollegiet ansåg att förtroendet för Jalabi som tolk hade rubbats och drog därför in hans auktorisation och bevis om speciell kompetens som rättstolk.

Inför senaste valet delade rättstolken Sayed Jalabi ett inlägg på sin Facebooksida. I inlägget uppmanas muslimer att avstå från att rösta, eftersom det är ”haram”, alltså förbjudet enligt islam:

”Att delta i ett sekulärt demokratiskt val är inte tillåtet (haram). Ett sekulärt och demokratiskt val är ett val där man röstar på människor som ska sitta i riksdagen. I riksdagen så stiftar människan lagar. Får människan stifta lagar? Eller vem är det som ska stifta lagar? Allah säger i Koranen (6:57):

… det är Gud ensam som dömer …”

Sayed Jalabi är auktoriserad tolk i arabiska sedan 2016. Rättstolkskompetens har han sedan 2018. Han anlitades bland annat i ett av förra årets stora gängmål i Stockholm.

2018 inledde Kammarkollegiet ett tillsynsärende mot Jalabi, efter att han spridit budskapet att muslimer inte skulle rösta i det årets val.

Det gjorde han bland annat i en video på det islamistiska partiet Hizb ut-Tahrirs hemsida. Han har själv bekräftat att han är medlem sedan 1999.

Under 2018 sade han på ett seminarium att Hizb ut-Tahrir har målet genomföra en statskupp för att kunna införa ett kalifat, rapporterade sajten Doku, som granskar islamism. I ett senare inlägg på Facebook skrev han att det inte var Sverige som avsågs.

I ett yttrande från Säpo till Kammarkollegiet beskrevs Hizb ut-Tahrir som ”en radikal islamistisk, antisemitisk och antidemokratisk rörelse”. Säpo konstaterade att Hizb ut-Tahrir förespråkat våld mot judar samtidigt som rörelsen avråder från våld i övrigt.

Enligt Säpo försöker Hizb ut-Tahrir troligen rekrytera personer som arbetar inom rättsväsendet. Målet tros vara att få tillgång till sekretessbelagd information och att i längden kunna påverka samhället.

Efter att ha överklagat till förvaltningsrätten fick Jalabi rätt, där domstolen ansåg att återkallandet av hans auktorisation utgjorde en olaglig inskränkning i hans förenings- och yttrandefrihet.

Justitiekanslern, JK, beviljar Sayed Jalabi totalt 82 500 kronor i ersättning. Beloppet avser hans rättegångskostnader i förvaltningsrätten och hans ombudskostnader i skadeståndsärendet.

Han har begärt drygt 1,5 miljoner, för förlorad arbetsinkomst och utdelning, rättegångskostnader och ideell skada. JK konstaterar dock att Kammarkollegiets beslut inte utgjorde något fel som ger rätt till skadestånd. Vidare är det inte visat att Sayed Jalabi förlorat någon arbetsinkomst, enligt JK.