Ur flödet/i korthet

Faksimil av Mahmoud Addas och Samuel Patys avskurna huvud, gjord av en Twitter-användare. Bilden är klippt. Foto: Twitter.

Efter terrorn i Frankrike, där den franske läraren Samuel Paty fick huvudet avskuret på öppen gata, så vill centerpartipolitkern Mahmoud Addas att islamkritik skall straffas.

Addas, ledamot av distriktsstyrelsen för Centerpartiet i Jämtland, skriver på sin Facebook-sida att det att förolämpa religioner ”förtjänar bestraffning”. Inlägget skrevs delvis på svenska och delvis på arabiska. I den svenska delen fördömer Addas mord och kallar det ”hemskt och oacceptabelt brott”, men jämställer det bestialiska mordet med att håna religioner, genom att omtala både kränkning av religion och mord som brott.

”Kränkning eller förolämpning av religioner och övertygelser är inte yttrandefrihet, det är också ett smutsigt brott.”

Samnytt omtalade saken först.

Till sina arabisktalande anhängare lägger Addas till en ytterligare formulering om att förolämpning av religioner och tro är ett brott som ”förtjänar bestraffning”.

Foto: skärmdump från Facebook / Hämtat från Nyheter idag

Praktexempel på integration

Innan valet 2018 valde Centerpartiet att använda Addas i kampanjer och profilerade honom som syrisk invandrare och som ”nysvensk”. Han användes av partiet som ett exempel på hur väl integrerade invandrare i Sverige är, skriver Nyheter idag. Partiet poängterade att han efter en kort tid i Sverige deltog i utvecklingen av kommunen.

På Facebook skriver Addas att han tidigare har jobbat som lärare i grundskolan i Krokoms kommun. Utöver att vara kommunpolitiker så är han hemspråkslärare och administratör i kommunen.

Bestraffa islamkritik

Flera muslimska organisationer i Sverige vill kriminalisera islamkritik.

Efter att det danska partiet Stram Kurs, lett av Rasmus Paludan, demonstrerade mot islam genom att bränna och sparka fotboll med koranen på flera ställen i Sverige, samlade sig 15 muslimska församlingar för att protestera. De uttalade att de har för avsikt att arbeta för att ändra Sveriges grundlag, för att förbjuda ”hån” av religioner.

Bland dem var den muslimska organisationen Hizb ut-Tahrir, som är knutna till islamistisk terror.

Hizb ut-Tahrir publicerade en video på sin officiella YouTube-kanal, i vilken de uppmanade alla muslimer i Sverige till att aldrig acceptera förlöjligande av islam. Vidare vill organisationen samla muslimer för att överta Sverige för att etablera ett islamistiskt kalifat, enligt Samnytt. Också denna organisation har, efter terrorn i Frankrike, publicerat budskap om att yttrandefriheten inte gäller hån av islam.

Allvarligt samtal

Centerpartiet i Krokom har efter Addas’ uttalanden lagt ut ett meddelande på Facebook, där de skriver att de har talat med Mahmoud Addas.

”Vi har haft ett allvarligt samtal med Mahmoud, där vi har förklarat att vi ser allvarligt på det han skrivit”, förklarar Centerpartiet.

”Mahmoud själv har insett att hans text har tolkats som att han vill lagstifta mot att religion ifrågasätts. Han bedyrar att det inte var hans avsikt och har förklarat för oss att han anser att alla religioner måste både kunna ifrågasättas, diskuteras och förolämpas. Han har därför raderat inlägget och ber om ursäkt för att det blev fel.”

Inlägget är borttaget.

Norsk politiker går i samma fotspår

Det är inte bara Sverige som har politiker som inte förstår allvarsgraden av terrorhandlingar i islams namn.

Sosialistisk Venstreparti (Vänsterpartiets systerparti)-politikern jämför terrorhandlingen med att ett ”mobbeoffer tar igjen” (mobboffret ger igen).

Fremskrittspartiets invandringspolitiske talesman Jon Helgheim är skakad över jämförelsen:

Foto: stillbild från Facebook.