Nyheter

Den belgiska högskoleläraren, författaren och sekulära aktivisten Nadia Geerts har varit föremål för massiva hot och förolämpningar i tre månader efter att hon hedrat Samuel Patys minne i ett Facebook-inlägg. Geerts, som undervisar i filosofi vid Haute École Bruxelles-Brabant (HE2B), fruktar för sitt liv och överväger att sluta som lärare, skriver Le Soir.

Det var inte länge efter att Paty, den franska läraren som visat karikatyrer av Muhammed medan han undervisade om yttrandefrihet, hade börjat halshuggas, skrev Nadia Geerts ”Je suis Samuel Paty” på ett HE2B-forum på Facebook.Reaktionerna vände inte länge: Geerts anklagades omedelbart för rasism och ”islamofobi” av studenter. Anklagelserna fortsatte i en sådan utsträckning att hon överväger att tappa filosofikursen hon föreläser i, skriver Valeurs Actuelles.

På sin egen blogg, där hon undrar om hennes fysiska säkerhet garanteras med denna våg av hat och hot, uttrycker Geerts stor besvikelse över ledningen vid HE2B, som aldrig har stött henne moraliskt i sin gest mot Samuel Paty, och i två och för en halv månad misslyckades med att göra något åt ​​hoten mot henne. En grupp muslimska slöja förespråkar vid högskolan är särskilt aktiva på Facebook-sidor som är länkade till institutionen, där religiösa markörer nyligen har accepterats – något som Geerts beklagar. Jag betraktas som den onda nu, avslutar hon. Med Samuel Patys grymma äntligen i nytt minne tillägger hon: Med mitt schema vet alla elever var jag är och när, och denna information kan lätt kommuniceras till alla med dåligt humör.