Nyheter

Franskläraren Didier Lemaire, som undervisar i filosofi vid en gymnasium i Trappes, har placerats under polisskydd över hot efter varning om spridningen av radikal islam i Paris förort. Franska åklagare meddelade på måndagen att de undersöker hoten mot Lemaire, står det i ett AFP-meddelande som publicerades i The Local.

Hoten började efter att han i ett öppet brev till Le Nouvel Observateur den 1 november 2020 kritiserade staten för att inte göra tillräckligt för att skydda Samuel Paty – läraren som den 16 oktober 2020 dödades av en islamistisk terrorist efter att ha visat upp Charlie Hebdos karikatyrer. av Muhammed när han undervisade om yttrandefrihet. Trappes är ett låginkomstområde väster om Paris med en stor muslimsk befolkning, varav flera är S-listade extremister:

Authorities say hardline Salafist conservatism has attracted a widespread following in the town, which authorities say was the home of around 50 people who left to fight alongside jihadists in Iraq and Syria in recent years.

År 2018 hade Lemaire skrivit ett brev till Frankrikes president Emmanuel Macron, där han efterlyste en tydligare strategi från regeringen i kampen mot politisk islamism. I det öppna brevet som publicerades två år senare frågar han sig hur man kan kompensera för frånvaron av en sådan strategi.

Filosofiläraren skriver att han kom till Trappes för tjugo år sedan, då synagogan där tändes. Sedan försvann judarna från platsen, och sedan dess har situationen gradvis försämrats, säger Lemaire, som hävdar att det finns 400 S-listade människor som rör sig fritt i Paris förorten. Detta skapar svåra lojalitetskonflikter för studenterna, säger han. Lemaire berättar för Il Foglio om utvecklingen på webbplatsen:

De nordafrikanska kvinnorna kan inte längre gå in på kaféerna. Slöjan utgör ett enormt tryck på kvinnor. Både ateister och moderata muslimer tar sig fram. Fundamentalisterna lyckas fullborda den reningsprocess som de har satt i gång.

Hot är inte den enda negativa reaktionen Lemaire har fått för sitt engagemang. Enligt den franska nyhetsportalen Actu har Trappes borgmästare Ali Rabeh meddelat att han avser att stämma filosofiläraren, som enligt hans åsikt förolämpade honom i en intervju i januari. Lemaire har politiska avsikter, hävdar Rabeh, som också konstaterar att läraren har skrivit för Causeur, en konservativ fransk tidskrift. Lemaire har rätt att uttrycka sig, säger Rabeh, men inte på något sätt.