Ur flödet/i korthet

Den populära 28-årige Jordan Bardella är den franska högerns nya ansikte utåt. Han är ledare för det nationalkonservativa partiet Rassemblement National (RN) – Marine Le Pens parti – och med största sannolikhet kommer han snart att väljas om till EU-parlamentet.

Populärare än Le Pen

Jordan Bardella har passerat Marine Le Pen på listan över Frankrikes populäraste politiker, men hans popularitet hotar inte Le Pen-dynastin som har styrt RN sedan partiet grundades; det är resultatet av en kalkylerad strategi som stöds av Le Pen själv. Och strategin verkar fungera.

– Bardella lockar unga väljare för att han är karismatisk och för att folk känner igen honom. Han är en frisk fläkt som väcker ungas intresse för politik, skriver Euronews.

På TikTok är Bardella bland de mest populära franska politikerna med över 1,3 miljoner följare. Att hans videor har flera miljoner visningar talar för hans popularitet bland unga.

Karg uppväxt

Den typiska profilen för franska politiker – Le Pen inget undantag – inkluderar en privilegierad bakgrund och utbildning vid Sorbonne eller ett annat franskt elituniversitet.

Bardella växte upp under eländiga förhållanden i Parisförorten Seine-Saint-Denis – i ett hyreskomplex med en ensamstående mamma av italienskt ursprung. Hans pappa tog med honom på semester och betalade privata skolor, men Jordan fick ingen universitetsutbildning – och för det får han svälja ett visst mått av klassförakt från den ”liberala” vänstern.

Rakt till toppen

Som tonåring gick han med i Front National och steg snabbt till toppen. Förra året blev han tillförordnad ordförande för partiet – som 2018 bytte namn till Rassemblement National.

Han ledde RN:s framgångsrika valkampanj inför EU-valet 2019 och har sedan dess imponerat på även sina fiender med sin självsäkerhet i debatter – och han är trovärdig när han hävdar att det är ”vanligt folks tur”:

– Jag är uppvuxen i ett utsatt område, jag vet vilka faror invandring och kriminalitet utgör.

Ska förena de motsatta krafterna

Bardella säger att han kommer att förena alla de som vill få Frankrike tillbaka på rätt spår.

– Hos oss kommer det franska folket alltid ha företräde. Vi kommer att rätta till 40 år av dystra misstag, resignation och politisk feghet.

Enligt Bardella är nationalism inte detsamma som rasism, men det betyder inte att de blundar för det som kanske är den största oron hos dagens fransmän; okontrollerad invandring.

– Islamiska republiken

Han utreddes vid ett tillfälle för att ha kallat staden Trappes för en ”islamsk republik”:

– Jag beklagar att det franska rättssystemet strävar efter samma mål som islamisterna, nämligen att tysta de som kritiserar verkligheten och motsätter sig omvandlingen av otaliga franska stadsdelar.

Polisskydd för att beskriva verkligheten

Två nationalkonservativa programledare placerades under polisskydd efter att ha mottagit hot för en rapport om islamism:

– I dagens Frankrike utsätts medborgare som vågar beskriva verkligheten och islams framväxt för hot av en så allvarlig grad att de måste ställas under polisskydd.

Visa världen vad du är stolt över

Inför sommar-OS skickar myndigheterna ut migranter från centrala Paris och Bardella frågar Valerie Hayer, som sitter i EU-parlamentet:

– Fru Hayer, före OS fördelar er regering migranter från Ile-de-France till den franska landsbygden. Om invandring är så underbart, om du är så nöjd med din migrationspolitik, varför vill du inte visa upp den för turister från hela världen?

Restriktioner för icke-européer

För de europeiska medborgarnas säkerhet vill Bardella avskaffa den fria rörligheten för icke-européer inom Schengen:

– Man är syrier eller libyer och kommer till Italien eller Sverige, får uppehålls- och arbetstillstånd. Dessa rättigheter bör inte automatiskt ge dig rätt att röra dig i Europa.

Bygger på Le Pens arv

Bardella anses vara lojal mot Marine Le Pen och har beskrivit sig själv som en ”kontinuitetskandidat” som kommer att ”bygga vidare på Marine Le Pens otroliga arv”.

Le Pen tänker ställa upp som kandidat även i presidentvalet 2027. Om hon lyckas kommer hon att utse Bardella till premiärminister – och opinionsmätningar tyder på en rimlig chans att det händer.

– Presidentvalet kommer att handla om civilisation. Vi är de enda som står upp för den, säger Jordan Bardella.