Ur flödet/i korthet

Förr eller senare tröttnar vanligt folk på de styrande eliternas vanstyre, lögner och bedrägerier. Och nu verkar turen ha kommit till Frankrike.

Enligt en färsk undersökning kommer Marine Le Pens nationalistiska parti, Rassemblement National (RN), att vinna majoritet i den franska nationalförsamlingen om val hölls i dag. Undersökningen, som omfattade 4 000 väljare och gjordes på uppdrag av centerpartiet Les Républicains, visade att den tidigare presidentkandidaten Marine Le Pen kunde få mellan 243 och 305 platser i nationalförsamlingen. Det är mer än en tredubbling från de 89 mandat partiet fick i valet för två år sedan. 289 behövs för en majoritet.

Däremot går det inte så bra för president Emmanuel Marons regeringskoalition, som enligt undersökningen skulle få mellan 117 och 165 platser – en allvarlig nedgång jämfört med de 245 man fick 2022.

Den så kallade NUPES-koalitionen som består av ett antal vänsterpartier skulle kunna se fram emot någonstans mellan 55 och 79 riksdagsmandat om valet hölls i dag. I den sittande nationalförsamlingen har koalitionen av kommunistiska och radikala vänsterpartier 131 platser.

Anledningen till undersökningen var att president Macron riskerade att tvingas upplösa parlamentet i december eftersom Le Pens parti hade blockerat hans förslag till en ny immigrationslag. Macron valde istället att följa RN:s krav och driva igenom en hårdare lag.

Tidigare kallades Rassemblement National regelbundet för ett högerextremt ytterkantsparti som ingen kunde ta på allvar. Idag ser det ut att bli Frankrikes starkaste, och Marine Le Pen har goda chanser att vinna presidentvalet när Macrons presidentperiod går ut 2027.

Tills vidare fokuseras intresset på RN:s chanser i det kommande valet till EU-parlamentet i juni. Även här ser det bra ut för Marine Le Pen, då hennes parti har ett försprång på 13 procentenheter över Macrons koalition, enligt en annan opinionsundersökning som gjordes i mars.

Den nya politiska verkligheten måste sända frossa genom EU-byråkratin i Bryssel, som fortfarande är upptagen med att påtvinga de europeiska nationerna ett globalistiskt tyranni.

Les også