Nyheter

Islams inställning till homosexualitet har blivit tydlig under de senaste veckorna. Under Premier Leagues pridekampanj i december vägrade den före detta Malmö-spelaren Anel Ahmedhodzic, som ende spelare i ligan, att bära den regnbågsfärgade armbindeln för lagkaptener. Ahmedhodzic har i intervjuer antytt att beslutet grundar sig i hans muslimska tro.

Några dagar senare meddelade Helsingborgs stad och Region Skåne att man stoppar bidragen till studieförbundet Ibn Rushd, eftersom förbundet har använt studiematerial som bland annat framställer homosexualitet som en synd. Materialet har även använts vid undervisning av barn, vilket Document har skrivit om.

– Helsingborgarna ska inte vara med och finansiera extremism som det här, sa Alexander Kolind (KD), ordförande i Kulturnämnden i Helsingborg, när han motiverade kommunens beslut i en intervju med SVT Nyheter.

Dessa händelser fick den kände, och av media ofta anlitade, imamen Salahuddin Barakat att uttala sig på sin Facebook-profil:

”Om det är homofobi att anse att HBTQ+ handlingar är syndiga så är i princip alla muslimer homofober… Lika lite som andra vill bli påtvingade islamiska värderingar vill muslimer bli påtvingade varken prideflaggor eller pridevärderingar”, skrev Barakat under onsdagskvällen. I inlägget infogade Barakat även skärmdumpar på en bild av Anel Ahmedhodzic och rubriken till en nyhetsartikel från SVT. När inlägget kritiserades, postade han ett förtydligade av sin åsikt: ”Endast Guds belåtenhet efterfrågas och önskas.”

Barakat själv har avböjt att kommentera sina uttalanden ytterligare, men i en intervju med Expressen säger Valley Granem, verksamhetsutvecklare på den av Barakat grundade Islamakademin, att imamen endast ”förmedlar den islamiska synen på sexuella relationer och att kritiken mot Ibn Rushds studiematerial grundas i ”samtidens drev mot muslimska organisationer”.

Salahuddin Barakat har under många år varit den imam som oftast används av SVT, Sveriges Radio och andra medier som muslimsk expert och auktoritet i frågor som rör integration, islam och islams roll i det svenska samhället.

Barakat grundade 2013 den sunniislamiska föreningen Islamakademin, som delvis finansieras med skattemedel. Han är även medgrundare till det judisk-muslimska samarbetsprojektet Amanah, som år 2019 mottog Malmö stads pris för Mänskliga rättigheter. Amanah har beviljats miljonbelopp för att ”stärka värdegrundsarbetet” på Malmö stads skolor, och år 2021 mottog man 12,5 miljoner från Allmänna arvsfonden för att bedriva ett projekt mot antisemitism och islamofobi. Efter Hamas terrorattack den 7 oktober har det judisk-islamiska samarbetsprojektet i Malmö dock avslutats.

I mars 2016 skapade Barakat rubriker i Norge när han vägrade ta den kvinnliga programledaren Helén Skogstad i handen. Barakat var då inbjuden till TV2 för att diskutera en ökad skepsis till muslimer i det norska samhället.

Fyra år senare, i oktober 2020 postade Barakat ett antal inlägg på Facebook, där han attackerade Frankrike och landets president Emmanuel Macron. Barakat kallade bland annat Frankrike för en ”islamofob skurkstat” och Macron för ”en skurkaktig fjant”, och menade att muslimer som ”har varit utsatta för Frankrikes ondska och orätt att utkräva sin rätt”. En dryg vecka efter Barakats inlägg halshöggs den franska läraren Samuel Paty av en islamistisk terrorist.