Nyheter

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd har hamnat i blåsväder enligt en färsk granskningsrapport från Folkbildningsrådet. Rapporten avslöjar att föreningen har undervisat barn att barnaga är acceptabelt, att homosexualitet betraktas som en synd, samt främjande av antisemitiska konspirationsteorier.

I följd av granskningen tvingas Ibn Rushd nu att återbetala 146 900 kronor av de skattestöd som föreningen tidigare har erhållit. Dessa åtgärder vidtas efter att Folkbildningsrådet initierade undersökningen, som kom till följd av publiceringen av SVT:s Uppdrag granskning-programmet ”Sexköp i Allahs namn” i maj 2022.

Rapporten avslöjar att Ibn Rushd använde publikationen ”The Upbringing of Children in Islam” under olika studiegrupper, inklusive de som riktade sig mot sjuåringar. Texterna i denna publikation behandlar ämnen som acceptans av barnaga, betraktandet av homosexualitet som synd, samt innehåller antisemitiska konspirationsteorier. En annan publikation, ”Islamic laws,” som berör ämnet barnäktenskap, användes också utan att ta tydligt avstånd från detta kontroversiella ämne.

Folkbildningsrådet kritiserar inte bara Ibn Rushd för innehållet i undervisningen utan även för brister i dokumentationen och för att ha lämnat motstridiga uppgifter. Ibn Rushd har i sitt försvar hävdat att deras verksamhet är av folkbildande natur och att de har uppfyllt kraven på cirkelledarnas introduktion och kvalifikationer.

I det stränga åtgärdspaketet som följer på rapporten måste Ibn Rushd stryka 53 olika arrangemang med 158 deltagare och 2 805 timmar. Dessutom måste de återbetala de nämnda 146 900 kronorna. Föreningen har fått en tidsfrist till den 10 januari 2024 för att presentera en åtgärdsplan som syftar till att säkerställa att liknande brister inte kommer att upprepas. Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd mottog cirka 29 miljoner kronor i bidrag under 2022.