Nyheter

Personer i Sverige finansierar terrorstämplade organisationen Hamas genom ekobrott. En pågående utredning av svensk polis avslöjar en omfattande ekonomisk brottslighet som syftar till att understödja Hamas, enligt en rapport från TV4 Nyheterna.

Enligt TV4:s granskning har ett flertal personer med rötter i Mellanöstern erhållit skenanställningar i svenska företag. Därefter har betydande summor i form av lån och krediter tagits ut, utan avsikt att återbetalas. De totala förlusterna uppskattas vara i miljardklassen.

”Terrorforskaren Magnus Ranstorp pekar på en infrastruktur i Europa bestående av personer med kopplingar till Hamas, som spelar nyckelroller i att generera pengar genom både insamlingar och olaglig ekonomisk brottslighet,” säger han.

Den pågående utredningen avslöjar ett mönster där personer med kopplingar till Mellanöstern har fått skenanställningar, följt av upptagande av stora lån och krediter under falska förutsättningar. En enskild persons bankkonto upptäcktes innehålla över hundra miljoner kronor, och de icke återbetalda lånen har resulterat i betydande ekonomiska förluster.

Det finns misstankar om att vissa personer kan ha blivit offer för identitetsstöld och därmed omedvetet medverkat i bedrägerierna. De brottsliga vinsterna har sedan skickats ut ur Sverige och tagits ut på Gazaremsan, där Hamas kontrollerar den in- och utgående penningströmmen.

Även om det ännu inte finns bevis för att Hamas finansierats via denna ekonomiska brottslighet, ökar risken med tanke på att pengar tagits ut just i Gaza, där Hamas har kontroll. Polisutredningen förväntas växa, men på grund av förundersökningssekretess har varken polisen eller Säkerhetspolisen kunnat ge detaljer kring utredningen.

Säkerhetspolisen medger dock att det finns sympatisörer till Hamas i Sverige, där vissa bidrar ekonomiskt och andra utgör en direkt säkerhetshot. Säpochef Charlotte von Essen kommenterar risken för terrorfinansiering från Sverige och betonar behovet av att övervaka och agera mot individer som samlar in medel för att stödja terrorism.