Nyheter

Svensk polis har lyckats beslagta imponerande 24 ton sprängmedel under en pågående utredning om grova brott med kopplingar till kriminella gäng. Upsala Nya Tidning rapporterar att detta omfattande agerande ägt rum under en tre månaders period och har inkluderat insatser både i Norrland och Stockholmsområdet.

Utredningen, som tar sikte på grova brott inom gängmiljöer, rör sig kring flera incidenter, bland annat det tragiska sprängdådet i Fullerö utanför Uppsala i september där en ung kvinna förlorade livet. Dessutom har ett betydande beslag om cirka 200 kilo sprängmedel gjorts i Björklinge kort därefter.

Enligt Anton Widmark vid Uppsalapolisen, har polisen under perioden mellan november och januari gjort betydande framsteg genom att beslagta totalt 24 ton sprängmedel. Ett av de mest anmärkningsvärda beslagen inkluderade cirka tio ton sprängmedel som en man i 70-årsåldern misstänks ha förvarat på en industriell tomt i Haparanda.

Polisen betecknar ärendet som unikt i sin omfattning och avslöjar att de beslagtagna sprängmedlen normalt används inom gruvindustrin och byggsektorn. Det framkommer också att vissa partier av sprängmedlen har spårats till företag, som av okänd anledning inte har polisanmält några stölder.

Det är inte klart hur de olika beslagen och händelserna är kopplade till varandra, men det finns indikationer på att både Fullerödådet och Björklingebeslaget har anknytning till det kriminella Foxtrotnätverket. Polisen avstår dock från att ge detaljerad information om kopplingarna mellan de olika händelserna.