Nyheter

Tullverket har beslagtagit över 11 ton narkotika förra året, vilket är en markant ökning jämfört med tidigare år. Framför allt har beslagen av cannabis, amfetamin och kokain ökat betydligt enligt statistik från Tullverket.

Under det senaste året har myndigheten noterat en kraftig ökning av stora beslag, vilket enligt Charlotte Svensson, generaldirektör vid Tullverket, har negativa ekonomiska konsekvenser för de kriminella gängen som är involverade i narkotikasmugglingen.

Tullverket attribuerar den ökande mängden beslag till både förbättrad kompetens inom organisationen och en ökad efterfrågan på narkotika. Svensson understryker även att den som köper narkotika delvis finansierar den brottsliga verksamheten och det våld som är förknippat med den.

Beslagen av cannabis har tredubblats jämfört med året innan, medan beslagen av amfetamin och kokain också har ökat betydligt. Tullverket har även hittat andra narkotikaklassade substanser under sina kontroller, inklusive en stor mängd tramadoltabletter.

Antalet mycket stora beslag, över 100 kilo, har fyrdubblats jämfört med föregående år. Jennie von Alten, chef på Tullverkets kontrollavdelning, betonar vikten av att bekämpa den storskaliga organiserade narkotikasmugglingen och påpekar att ett stort beslag har en betydligt större inverkan på den organiserade brottsligheten än flera mindre beslag.

Per Westberg, chef på Tullverkets kriminalavdelning, tillkännager att man under förra året lyckades krossa 21 kriminella nätverk och att över 225 personer dömdes för grova brott baserat på Tullverkets utredningar.

Tullverket strävar inte bara efter att stoppa narkotikapartierna utan också efter att följa utredningar för att identifiera och gripa ledarskiktet inom de kriminella nätverken, vilket kräver betydande resurser men ger påtagliga resultat.