Nyheter

Under tisdagen höll rikspolischefen Anders Thornberg en presskonferens med anledning av den senaste ökningen av våldsbrott i Sverige. Polisen har vidtagit nya åtgärder som har visat sig vara effektiva.

Det har varit en orolig natt för Stockholmspolisen med många attentat. Under natten så startades det flera bränder runt om i Stockholm och brandattackerna är riktade mot personer med gängkopplingar. Rikspolischef Thornberg kan ännu inte fastställa om detta är ett nytt arbetssätt från kriminella grupperingar.

– Det är möjligt att det är så. Det är fortfarande för tidigt att säga, men om sprängmedel är svårare att få tag på, kan man överväga andra metoder. Eller så kan det vara att de väljer att använda mordbrand istället. Vi arbetar intensivt med att identifiera och gripa de ansvariga, och redan har tre personer gripits.

Thornberg inledde pressträffen med att berätta om den framgång som polisen gjort.

– Bara under det här året har vi framgångsrikt förhindrat ungefär 80 mordförsök, varav 30 inträffade den senaste månaden, berättade Thornberg.

Thornberg berättar vidare att under 2023 har polisen ändrat sitt arbetssätt, och det har enligt rikspolischefen gett positiva resultat. Polisen har blivit mer effektiv i sitt arbete, vilket avspeglas i beslag av vapen, narkotika, pengar och sprängmedel. Utöver detta så har man gjort enormt många gripanden.

– Vi har beslagtagit stora mängder narkotika, konfiskerat 100 miljoner kronor från dessa nätverk, inklusive kontanter och andra tillgångar. Vi har konfiskerat över 300 vapen och överlämnat 50 procent fler ärenden till åklagare. Vi har gripit över 400 personer i olika utredningar. Vi går framåt,” rapporterar han och fortsätter:

– Under detta år har vi framgångsrikt förhindrat ungefär 80 mordförsök, inklusive 30 under den senaste månaden.

Polisen har efter den senaste tiden attentat  inlett en nationell särskild händelse som svar på den senaste ökningen av våldsbrott i östra Mellansverige.

– Vi har startat den eftersom det förekommer i tre olika regioner: Region Öst, Stockholm och Region Mitt i Uppsala. I Öst drabbas främst Linköping och Norrköping, men även andra städer. Därför samordnar vi våra resurser där de behövs mest, eftersom vi är en enad svensk poliskår, förklarar Thornberg.

Tidigare i veckan aviserade flera medier om att Thornberg inte vill sitta kvar som rikspolischef. Han vill dock inte ge några riktiga svar kring hur det ligger till. Han säger till Document att han vill lägga sin tid på att brottsbekämpa än att resonera kring vad medierna skriver om.

– Jag är helt hängiven mitt uppdrag varje dag. Det är det som är viktigast. Situationen med våldsbrott är extremt allvarlig, så all min vakna tid ägnas åt att leda polismyndigheten och bekämpa brottsligheten, betonar han.

Det går rykten om att Rawa Majid, den så kallade kurdiska räven ska vara gripen. Stämmer det?

– Jag vill inte kommentera, dementera eller bekräfta några uppgifter om det. Det är av utredningsskäl som vi inte ger några svar på det. Viss information är nödvändig för oss för att kunna komma vidare i förundersökningen.