Nyheter

På kort tid har det skett fyra skjutningar skett i Uppsala. Två med dödligt utfall. Dåden har varit riktade mot anhöriga till personer som kopplas till det gängkriminella nätverket Foxtrot, enligt polisen

– Det är barn som utpressas och med dödshot tvingas utföra grova brott, säger rikspolischef Anders Thornberg på en pressträff under onsdagen.

under presskonferensen berättade rikspolischef Anders Thornberg. att polisen avstyrt många dåd mot. Under natten grep man enligt Thornberg två män som var på väg att utföra ett attentat.

Källor inom polisen i Uppsala pratar om en stämd spänning och att polisen är stressade över det tryck det nu arbetar under. Efter tisdagens skjutning där en man som inte är kopplad till gängkriminalitet sköts till döds så har pressen ökat inom polisen.

Polisen i Uppsala jobbar nu intensivt med att utreda och stoppa aktiviteter från gängkriminella. Man har enligt Ulf Johansson, polischef i region Mitt en stor polisiär närvaro och man kontrollerar adresser och stoppar misstänkta bilar.

Många av de gängkopplade mord som nu sker i Sverige är enligt Thornberg kopplat till den man som kallas för kurdiska räven. Det är flera konflikter som nu är aktiva enligt Thornberg och våldet har eskalerat på ett oroande sätt när hot och våld nu riktas mot anhöriga till gängkriminella. Enligt Thornberg är det en helt ny taktik från de kriminella att ge sig på anhöriga.

På presskonferensen tog Thornberg upp det som, enligt honom, är de tre nycklarna för att bekämpa gängkriminaliteten: Stoppa nyrekryteringen, stoppa i de kriminellas brottsvinster, alltså ta deras pengar och till sist måste samhället ha rätt resurser och verktyg för att lyckas.

– Det är fortfarande tre personer om dagen som ansluter till nätverken, ungefär tusen per år.

Thornberg berättar vidare att många av de som ansluter till gängen är unga, väldigt unga.