Nyheter

Rikspolischefen Anders Thornberg mötte media på en pressträff under fredagen. Thornberg beskriver situationen som mer än synnerligen allvarlig. Det är en form av terrorlikande dåd som sker i Sverige just nu sa Thornberg under pressträffen.

Gängkrigen har sett en lavinartad upptrappning under september. Det har skett rekordmånga sprängningar och skjutningar i Sverige. Till den största delen handlar det om en intern konflikt i ett kriminellt nätverk.  Skjutningarna och sprängningarna styrs många gånger utomlands, vilket försvårar utredningar.

– Det är en omfattning av terrorliknande våldsdåd som vi inte har sett motstycke till, sa Thornberg.

Senare under fredagen så kommer polischefen att träffa statsminister, Ulf Kristersson och överbefälhavaren, Micael Bydén för att diskutera situationen och det förslag som socialdemokraterna kommit med om att använda militär i visst stödjande arbete tillsammans med polisen. Det kan handla om transporter och bevakning.

– Vi ska prata om hur vi tillsammans ska använda statens resurser för att komma åt den här gängbrottsligheten. Samtidigt ska vi skydda vår inre säkerhet och yttre säkerhet, säger han.

Hur allvarlig är situationen vi befinner oss i?

– Jag brukar använda ordet synnerligen allvarlig. Jag måste säga att den har blivit ännu värre den senaste tiden. Vi har sett hur antalet mord har gått upp, en omfattning av sprängningar som inte har haft tidigare. Jag tror att vi har haft haft lika många mål vid ett tillfälle tidigare. Det har varit exceptionellt den senaste tiden.

Vad kommer den här nya lagen som träder i kraft på söndag att betyda för er?

– Den är oerhört viktigt. Vi är förberedda. Vi har att antalet ärenden beredda som vi kommer att gå in med. Det innebär att vi efter tillstånd
från domstol kommer att kunna lyssna på gängledare och de som ligger bakom den här allvarliga brottsligheten. Även om det inte finns en konkret brottsmisstanke i ett visst fall. Det innebär att vi kan följa de här individerna på ett helt annat sätt. Och då menar jag att då kommer vi kunna förhindra ett antal mord, grova narkotikabrott, vapenbrott och så vidare. Det bästa är om vi kan förhindra innan det sker i stället för att vänta till att de händer och utreda i efterhand.