Nyheter

Socialdemokraterna blir allt mer intensiva i sin kritik mot regeringen att de inte gör något åt gängvåldet. Den senaste tiden så har våldet eskalerat och allt fler oskyldiga dör gängkriget. Det är en nationell kris, säger Ardalan Shekarabi (S)

Socialdemokraterna anser att regeringen sviker sina vallöften och inte tar tag i gängkriminaliteten tillräckligt snabbt. Under onsdagen höll partiledaren Magdalena Andersson och den rättspolitiske talespersonen Ardalan Shekarabi. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson sa under pressträffen att det är ett skoningslöst våld som nu även drabbar oskyldiga.

Hittills i år har det skett 130 sprängningar och 40 dödsskjutningar, 9 av de dödskjutningarna har inträffat bara den senaste månaden. Den råhet och brutalitet som vi nu ser hotar hela samhället, enligt Socialdemokraterna. Senaste veckorna har en mamma blivit mördad för att hon var anhörig, en 70-åring skjutits ned för att han var på stammispuben och en trettonåring rövats bort och skjutits till döds i skogen.

– Vi har en nattsvart månad bakom oss, en skoningslös september. Vi ser sprängningar i våra bostadsområden. Vi ser fler och fler oskyldiga som hamnar i skottgluggen, sa Magdalena Andersson under pressträffen.

Magdalena Andersson presenterade flera förslag som socialdemokraterna menar är nödvändiga för att stoppa gängkriget. Socialdemokraterna vill stoppa narkotikan och vapnen vid Sveriges gränser. Man vill ge tullen mer resurser och att gränsen bevakas hårdare. Magdalena Andersson sa att man vill rusta svensk polis och stoppa öppna drogscener. Andersson sa bland annat att det kan vara nödvändigt med drönare för att stoppa drogförsäljningen. Vidare så sa Anderson att det är absolut nödvändigt att satsa på förebyggande insatser.

Shekarabi sa att man vill gå starkt mot den så kallade öppna drogscener. S vill se flera tekniklyft för att rusta Polisen med bland annat möjligheter att bevaka drogscener med drönare och att Polisen ska ges bättre möjligheter att använda ny teknik för att effektivt kunna spåra upp gängen.

– Kameraövervakning med drönare är ett verktyg som kan bidra till att få bort de öppna drogscenerna, förklarade Ardalan Shekarabi.

Vad vill du se för snabba åtgärder för att få bukt med problematiken?

– Jag vill ha fokus på det som påverkar situationen här och nu. Vi vill att teknik lyfts för polisen.
Vi vill att polisen ska få använda sig av trafikkameror. Vi vill ge pengar till de som tipsar och som leder till att illegala vapen beslagtas. Vi vill ha åtgärder som här och nu påverkar situationen. Visst är det viktigt med långsiktiga åtgärder, men vi måste också som vi sett under de senaste månaderna. Då måste regeringen sätta fokus på det som påverkar situationen här och nu.

Du nämnde om att använda trafikkameror för att komma åt grovt kriminella. Har socialdemokraterna ändrat sin syn på den personliga integriteten?

–Jag menar, när man för många år sedan diskuterade detta, då fanns det ju starka integritetsinvändningar mot att mot att kameran skulle användas då
i realtid, men i praktiken så är vi i en situation som en nationell kris. Nu måste vi använda oss av alla de resurser och verktyg som vi har och det här är ett av verktygen som polisen bör få tillgång till.

Det kommer ett larm från Norge nu att svenska gängkriminella tar sig in i landet och börjar härja där.

–Det här är ju numera inte bara ett nationellt problem, utan riskerar ju att alltså också påverka våra grannländer så vi måste få stopp på detta här och nu. Jag är övertygad om att om vi samlar hela samhällets så kan vi bryta den här trenden. Men då måste regeringen släppa prestigen och fokusera på åtgärder som påverkar situationen här och nu.