Nyheter

De senaste veckorna har flera allvarliga våldsdåd skett i Stockholmsområdet. Nio personer har skjutits. Tre av de skjutna är barn.

Med anledning av dessa våldsdåd så samlade justitieminister Gunnar Strömmer representanter från justitieutskottet till ett möte i Farsta centrum, i närheten av den plats där det skedde en brutal masskjutning den 10 juni då en 15-åring sköts till döds på öppen gata. Företrädare ur justitieutskottet fick en chans att träffa och prata med lokala politiker, polisen och delar av civilsamhället som arbetar med kriminella och unga i Farsta.

Med på mötet var socialdemokraten Ardalan Shekarabi som i dagarna sagt att Socialdemokraterna har en skuld i samhällsutvecklingen och för att lösa gängvåldet vill han fortsätta med samma strategier som man haft tidigare såsom satsningar på ungdomar. Fler av de mjuka metoder som försatt Sverige i den situation som nu landet befinner sig i.

Shekarabi säger vidare att alla har ett ansvar för utvecklingen och att vi gemensamt måste hantera det våld som gängen sprider i de svenska städerna.

Socialdemokraterna kräver också en kriskommission och svar före midsommar om vad den blågula regeringen ska göra åt våldsvågen. Något som Richard Jomshof (SD) ställer sig skeptisk till.

– Vi har en majoritet i riksdagen i de här frågorna och behöver inte Ardalan för att få igenom våra frågor. Vi kommer att gör allt för att tuffa till kriminalpolitiken och göra skillnad på riktigt, säger Jomshof till Document.

Ardalan Shekarabi (S) försöker komma in från sidan i debatten och ta plats genom att föreslå lösningar. Hur lämpligt är det att ha med det parti som varit direkt inblandad i den negativa utvecklingen?
– Socialdemokraterna har ett huvudansvar och de har ingen som helst trovärdighet i dom här frågorna.

Gunnar Strömmer var nöjd med mötet och sa att det var ett fantastiskt möte mellan nationella och lokala politiker som fick chans att ta del av vad civilsamhället och polisen hade för syn på den pågående våldsvågen.

Människor som passerade utanför Centrumkyrkan var nyfikna på vad som pågick och frågade poliserna om det skett en ny skjutning. Poliserna förklarade att det var på plats eftersom det var ett möte med flera politiker. Flera förbipasserande kom fram och pratade spontant med journalisterna som väntade utanför. En kvinna som bott hela sitt liv i Farsta och som arbetat som lärare berättade för Documents utsände att hon hörde de skott som brann av den 10 juni.

– Det var fruktansvärt högt och skrämde mig. Det är så ledsamt, det är så tungt att ett barn har dött här i Farsta. Jag vill veta vad som gått fel, hur har det kunnat gå så här? Kvinnan är arg och upprörd. Det var inte så här när jag var ung. Något har blivit fel, väldigt fel med Sverige. Jag har röstat rött hela mitt liv och börjar förstå att något är fel med allt som de röda lovade oss – det är jobbigt att komma till den insikten.