Nyheter

Regeringsutredningen föreslår säkerhetszoner i kampen mot grov organiserad brottslighet i Sverige. Utredningen, genomförd på regeringens uppdrag, har nu presenterat sitt förslag som innebär införandet av tidsbegränsade och geografiskt avgränsade visitationszoner, benämnda säkerhetszoner. Justitieminister Gunnar Strömmer från Moderaterna betonar vikten av att bekämpa grovt våld, strypa den kriminella ekonomin och bryta rekryteringen av barn och unga.

Enligt förslaget ska polisen kunna införa säkerhetszoner där det finns påtaglig risk för brottslig verksamhet som involverar skjutningar eller sprängningar. Inom dessa zoner skulle polisen få utökade befogenheter att kroppsvisitera personer och genomsöka transportmedel för att söka efter vapen eller andra farliga föremål. Beslut om att införa säkerhetszon ska vara giltigt i högst två veckor, vara överklagbart och en genomförd visitation ska protokollföras.

Regeringen planerar att arbeta för att implementera förslagen redan i mars nästa år och kommer att skicka dem på remiss med en förkortad remisstid. Justitieministern Strömmer uttrycker förhoppningen om ett nära samspel mellan regeringen och alla berörda aktörer för att kunna implementera åtgärderna enligt planen.

Socialdemokraterna har emellertid motsatt sig förslaget och presenterat egna åtgärder för att bekämpa brottslighet. Partiet föreslår en skärpning av lagstiftningen som skulle tillåta polisen att utföra visiteringar i förebyggande syfte, utvidgat till personer i gängkriminella kretsar eller med vissa ”attribut”, oavsett geografisk plats. Rättspolitiske talespersonen för Socialdemokraterna, Ardalan Shekarabi, betonar behovet av att fokusera på åtgärder som effektivt bekämpar och förebygger brott utan att låsa sig vid prestigen.